Къде ще можем да видим папата в София

pope-franciscus

Засилени мерки за сигурност заради посещението на папа Франциск

Тъй като получихме доста запитвания, къде столичани и гости на столицата ще могат да видят папа Франциск по време на посещението му в София, прилагаме програмата му, като в последните дни преди визитата му ще уточним подробности и детайли.

Папа Франциск пристига в София на 5 май сутринта с полет от Рим. Шансът ви да го видите там е никакъв, защото папата ще влезе през правителствения ВИП на летище София. На софийското летище папата ще бъде посрещнат от министър-председателят на страната, Бойко Борисов.

Официалната церемония по посрещането ще се състои на площада пред президентския дворец, след което ще последва посещение на учтивост при президента на страната, Румен Радев, където също няма да е отворено за граждани.

След срещата си с президента папата ще се срещне с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус на площад „Атанас Буров“, пред които ще произнесе своето първо слово.

Денят ще продължи с визита при Патриарх Неофит и Светия Синод в сградата на Светия Синод, където папата ще произнесе поздрав, преди да се оттегли за кратка молитва пред престола на св.св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. След визитата на катедралата, от площада пред нея папата ще измоли с присъстващите вярващи молитвата „Царице Небесна“. Първият ден от папската визита в България ще завърши с литургия от 16.45 ч. на площад „Княз Александър І Батенберг“.

Площадът пред „Александър Невски“ и литургията на площад „Княз Александър І Батенберг“ са местата, където гражданите ще имат възможност да видята папата и прословутия папомобил.

На следващия ден в 17.15 ч. папа Франциск ще се отправи отново за София, където ще оглави молитвата за мира в присъствието на представители на различни религиозни изповедания на площад „Независимост“

Имайте предвид, че голяма част от центъра на София ще бъде затворена, така че трябва да спазвате указанията на полицията, за да получите достъп до местата, където можете да видите папата.

МВР и службите за сигурност ще охраняват папа Франциск с целия си наличен ресурс по земя и въздух. Всички, които искат да го видят ще трябва да преминат през проверки на изградените контролно-пропусквателни пунктове.

ПОКАЗАХА ПРОГРАМАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО МУ В БЪЛГАРИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Очаква се най-голямо струпване на желаещи да видят папата да бъде по време на молитвата за мир, която ще отправи към цял свят. Тъй като се очаква десетки хиляди да дойдат наживо на събитието, охраната ще бъде изключителна. Полиция и жандармерия ще осигуряват охраната по улиците, по покривите ще бъдат разположени снайперисти, а личната охрана на папа Франциск ще осигурява най-близкия достъп до него.

Периметърът от „Александър Невски“ до Ларгото ще бъде ограден с парапети. Ще бъдат изградени контролно-пропусквателни пунктове с металдетектори и физическо претърсване на влизащите в периметъра на охрана. На площада няма да се допускат хора с оръжие, пиротехника и обемисти багажи.

От СДВР молят гражданите да затворят прозорците си по маршрутите през които ще преминава папа Франциск и да имат търпение при затворени улици и булеварди.