Мерки за сигурност и схема за гражданите по време на публичните събития от програмата на папа Франциск

scena-al-nevski

От СДВР пуснаха информация след брифинга относно посещението на папа Франциск в София. Целта е повече сигурност както за хората и за гостите на тази изключителна проява, така и за останалите жители на столицата. Тези мерки са задължителни и съответстват на световните стандарти. В София, ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, откъдето след щателна проверка ще се допускат желаещите даприсъстват на събитията.

scena-al-nevski
Площад „Александър Невски“

Призивът към гражданите ни е да дойдат колкото се може по-рано, контролните пунктове ще имат готовност за проверки 3 часа по-рано от планираното начало на проявите. По този начин ще се избегне и създаването на излишно напрежение. Изискванията са да не се носят обемисти багажи, което би отнело повече време при осъществяването на проверките. Няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние и такива носещи огнестрелно и хладно оръжие.

Ларгото

За времето на провеждането на мероприятията няма да се допуска използването на дронове, за да не се застрашава живота и здравето на присъстващите. Тези проверки няма да се отличават от останалите стандартни, които се осъществяват при различни масови прояви. В близост до пунктовете центрове на БЧК ще осигуряват минерална вода, ще има и медицински екипи.

Площад „Княз Александър I“


Посетителите на военния парад по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще преминават през същите контролно-пропускателни пунктове , изградени за събитията, свързани с официалната визита на Папа Франциск