Повече от двама души да не се събират на едно място

karantina

67 са вече заразените у нас. Това е с петима души повече спрямо вчера вечерта.

До момента у нас повечето хора спазват мерките, въведени с извънредното положение. Въпреки това ситуацията от последните дни с опашките пред магазини налага да се препоръчат допълнителни рестрикции, това съобщи председателят на националния щаб Венцеслав Мутафчийски.

Повече от двама души да не се събират на едно място, хората, които чакат на опашки трябва да са през два метра, а възрастните хора да не излизат на открити пространства. Това препоръчаха от националния оперативен щаб.

Той обясни, че щабът вече се е свързал с много фирми, които приготвят готова храна. „Повечето от фирмите за кетърингова храна разполагат с технологии за истинска храна, която без консерванти може да е годна в продължение на три месеца в хладилник. Препоръчали сме тези фирми, след като предоставиха своите мостри, да се свързват с фирми за онлайн поръчване на храна, за доставка по домовете, ако се стигне до по-кризисен момент. Ние трябва да сме готови за подобен сценарий, ако се стигне до по-сериозна карантина“, обясни Мутафчийски.

По отношение на транспорта на суровини, компоненти и готови продукти, от които се нуждае икономиката ни, за да функционира, Мутафчийски също има предложения. Много държави в ЕС затвориха своите сухоземни граници, но са разрешени тирове, за да не се прекъсват доставките. И възниква въпросът за шофьорите – дали попадат под общата концепция за карантиниране, когато се прибере.

„Ние предлагаме, ако на шофьора не му предстои нов курс веднага, след като сее прибрал в България, той отива под карантина. Следващият вариант, пристига шофьорът и почти веднага заминава обратно. В този случай ще препоръчаме фирмите да осигурят на тези шофьори социална изолация до заминаване на следващия курс, и то ако няма симптоми. При вариант, при който шофьорът е чужденец, след като разтовари, фирмата трябва да осигури социална изолация и на 12-ия час от пристигането в страната ни, трябва да я е напуснал“, каза Мутафчийски.

67 са вече заразените у нас. Това е с петима души повече спрямо вчера вечерта.