Удължава се срокът за плащане на сметките за ток. Сами ще си отчитаме водата

hot-water

Удължава се двойно срокът за плащане на сметките за ток, обяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова. Тя призова гражданите да плащат по възможност онлайн и допълни, че ако се налага, ще се удължи още срокът. Освен това допълни, че и в момента има възможност затруднените потребители да договарят със съответното електроразпределително дружество отсрочка за плащането на сметките. Обяви, че няма как да допусне неплащането на сметки, защото това ще доведе до междуфирмена задлъжнялост и проблеми с функционирането на енергийната система и на държавата.

ВиК дружествата в страната преустановят физическото снемане на показания от водомерите на битовите абонати. Целта е да се намалят контактите между инкасатори и потребители. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя уточни, че мярката ще важи до 29 март. Възможно е клиентите на ВиК дружествата сами да си направят отчет. Сметките за вода ще могат да се плащат чрез електронен превод, банково плащане или на гишетата на Български пощи.

Почти 90% от училищата са направили опити за включване на електронната форма на обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет днес. От днес училищата трябваше да минат на електронна форма на дистанционно обучение заради обявеното извънредно положение задади коронавируса COVID-19. Министърът посочи, че на много места обучението не се е осъществило по замисления начин по различни причини, но през следващите дни министерсвото ще работи, така че да направи тази форма по-ефективна.