85 молби за напускане във Втора градска болница

втора-градска-болница

85 молби за напускане са били подадени до 16 часа на 16 март до директора на Втора градска болница доц. Стефан Узунов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова днес се срещна с ръководството на лечебното заведение.

Обяснението е, че медиците са готови да напуснат, тъй като нямат никакво предпазно облекло или апаратура да лекуват болни от коронавирус, с оглед плановете на Столичната община болницата да бъде превърната в лечебница за заболели от Covid-19.

„На срещата стана ясно, че няма никакъв проблем със защитните облекла, всичко това е осигурено. Стана ясно още, че има план, и че той е обсъждан със шефовете на отделения. Очевидно имат някакви различия, очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова, динамична, и че всички трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията“, съобщи Фандъкова след срещата. Тя се надява ръководството на болницата, заедно с представители на Софийската колегия на Лекарския съюз да помислят за намирането на варианти, които да бъдат представени за обсъждане в общината:

„През това време аз ще проведа разговори със столичната РЗИ, за да видим какви варианти са възможни. Един от вариантите, който беше обсъждан още миналата седмица, е да бъде отворено едно отделение, както всъщност беше и планът ни, с 10 легла, което има възможност с отделен вход да работи, а останалите отделения да продължат своята нормална работа. Разбира се, до момента, в който не се появи пациент с коронавирус, защото това винаги е възможно във всяка една болница и във всяко едно отделение“

Йорданка Фандъкова съобщи по-рано, че е дала гаранции пред болничното ръководство, че Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент.