По улиците на София се движат над 800 градски автобуса, трамвая, тролея и метровлака

avtobus-ikarus-se-otrazyava-na-moderen-electrobus

Отбелязваме 120 години градски транспорт в столицата. По този повод на площад „Александър Невски“ има състои изложение на превозни средства за обществен транспорт – както на реставрирани, така и на последно поколение транспортни средства, които обслужват градския транспорт в София и други европейски градове

„Тази година ще завършим 100% обновяването на тролеите с новите 30, чиито доставки очакваме през лятото.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в своята фейсбук страница.

На днешната дата преди 120 години в 10 ч. по улиците на София тръгва първият трамвай. Тогава в София са внесени първите 25 трамвая от Белгия.

Днес по улиците на София всеки ден се движат над 800 градски автобуса, трамвая, тролея и метровлака.

„Честит празник на всички настоящи и бивши служители на общинските транспортни дружества! Бъдете здрави и работете с внимание и грижа за пътуващите!“ – написа също кметът Фандъкова.

За няколко години са подменени с нови 90% от автобусите. В движение са първите 35 електробуса и се очаква доставката на още 85. На финала е процедурата за закупуване на още 25 трамвая.

Изложение на превозни средства за обществения транспорт в София ще има на 14 януари 2021 г. на площад „Александър Невски“ по повод на навършването на 120 години от Градски транспорт в столицата.

От 8.30 часа сутринта в пространството ще бъдат показани ретро превозни средства, като сред тях ще има реставрирани, а също и такива от последно поколение транспортни средства, обслужващи градския транспорт в София и други европейски градове.В рамките на този ден са организирани и безплатни панорамни обиколки с част от изложените превозни средства – автобуси и ретро трамваи. Маршрутите на двата вида транспорт ще имат пресечна точка на пл.“Македония“ и от съвременната ни и динамична столица ще можете да се докоснете до стара София.

Маршрутът на автобусите ще бъде: от пл.“Александър Невски“, ул. „Оборище“ – ул. „15-ти ноември“ – бул. „Цар Освободител“ – бул. „Княгиня Мария Луиза“ -бул. „Христо Ботев“ – бул. „Тодор Александров“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Александър Стамболийски“ -пл. „Възраждане“ – бул. „Христо Ботев“ -бул. „Прага“ -бул. „Пенчо Славейков“ – бул. „България“ – ул. „Фритьоф Нансен“ – бул. „Васил Левски“ – паметникът „Левски“ – ул. „Оборище“, пл.“Александър Невски“;Часове на тръгване на 14 януари: 09:00 ч.; 11:30 ч.; 14:00 ч. Маршрутът на ретро трамвая: пл. „Възраждане“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“ и обратно. Часове на тръгване от площад Възраждане: 14 януари (четвъртък) – 9:25 ч., 11:55 ч. 17 януари (неделя) – 11.00 ч., 12.00 ч., 12.00 ч.; От пл.“Журналист“ има възможност да се върнете с автобус до началната точка, която е пл.“Александър Невски“. Двата маршрута ще се пресичат на пл. „Македония“ където ще има възможност да се прикачите и да разгледате и двете превозни средства