От“Meтpoпoлитeн“ са пуснали oбщecтвeнa пopъчĸa зa продължение на метрото до „Арена Армеец“

метростанция-медицинска-академия

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. „Шипка“ през район „Слатина“, зала „Арена Армеец“ до Окръжна болница. Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5 666 м.

Обществената поръчка, обявена от общинската фирма „Метрополитен“ ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв. Новите шест станции, като разклонение от третия лъч на метрото в София ще се финансират по Плана за възстановяване от кризата с над 500 млн. лв.

Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата „Гео Милев“ и „Черковна“. Следващата ще е на кръстовището на „Гео Милев“ и „Н. Коперник“, после метрото ще спира при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“. Оттам следва метростанция на кръстовището на булевардите „Асен Йорданов“ и „Шипченски проход“.

Петата станция се планира да е при зала „Арена Армеец“, а последната – от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. „Цариградско шосе“. Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение. Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 г.

До 2026 г. може да са готови всички етапи от метродиаметъра – от центъра до Горна баня, „Левски Г“ и „Цариградско шосе“ с което основната мрежа на софийското метро ще бъде завършена и нови разширения едва ли ще се правят в близко бъдеще.