Отложиха решението за разширяване на синя и зелена зона

Столичният общински съвет отложи разглеждането на доклада за разширяването на зоните за платено паркиране в града. Въпреки че идеите за ново работно време на зоните, както и за обхвата им, бяха приети от транспортната комисия в СОС, днес общинарите изненадващо решиха да отложат гласуването им.

Предложението за отлагането бе на един от вносителите на доклада общинския съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков. Той се мотивира с това, че темата изисква широко обсъждане и нужда от подкрепа на районните администрации. „Винаги сме искали повече дискусии по темата. Снощи получихме и писмо от районната администрация в „Красно село“ с искане за по-голяма дискусия“, обясни общинарят.

Идеята бе синята зона да бъде разширена повече от двойно, както и да работи през целия уикeнд, а за зелена зона да плащаме и в събота.

В момента местата в синя зона са 5000, а планирането увеличение бе да стигнат 12 000. Участъците, които в момента са в зелена зона да станат сини в района между булевардите „Сливница“, „Опълченска“, „Скобелев“, „Тотлебен“, „Пенчо Славейков“, „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Данаил Николаев“. Сега по-скъпата зона е между булевардите „Дондуков“, „Христо Ботев“, „Скобелев“ и „Васил Левски“.

Към зелена зона трябва да бъдат добавени кварталите „Иван Вазов“ и „Яворов“. В предложението бе заложено синята зона да работи и през целия уикенд, като паркирането на колата в центъра на града да се таксува от 8,30 до 18 часа и в неделя. Зелената зона, която в момента действа само през седмицата, бе заложено да се плаща и в събота от 10 до 18 часа. В делнични дни и двете зони пък да работят до 20,30 часа, а не както в момента в 19,30 часа.