Двойно по-голяма синя зона в София от 8 септември

sinya-zona

Платените места за паркиране в синя зона ще се увеличат повече от двойно от 8 септември. Това реши транспортната комисия в Столичния общински съвет като гласува промени в наредбата за организация на движението. 

В момента местата в синя зона са 5000, а планирането увеличение предвижда те да стигнат 12 000. Участъците, които в момента са в зелена зона ще станат сини в района между булевардите „Сливница“, „Опълченска“, „Скобелев“, „Тотлебен“, „Пенчо Славейков“, „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Данаил Николаев“.

Сега по-скъпата зона е между булевардите „Дондуков“, „Христо Ботев“, „Скобелев“ и „Васил Левски“. Към зелена зона обаче ще бъдат добавени кварталите „Иван Вазов“ и „Яворов“, където съответно ще бъдат открити 210 и 880 допълнителни места за платено паркиране.

Към зелена зона ще бъдат добавени кварталите „Иван Вазов“ и „Яворов“.

Съветниците от транспортната комисия дадоха зелена светлина и за промяна на работното време на зоните за паркиране.

Така от есента синята зона ще работи и през целия уикенд, като паркирането на колата в центъра на града ще се таксува от 8.30 до 18 часа и в неделя.

Променя се и работното време на зелената зона, която в момента действа само през седмицата, като за нея ще се плаща и в събота от 10 до 18 часа.

В делнични дни и двете зони пък ще работят до 20.30 часа, а в момента се плаща до 19.30 часа.

Очакванията от промените са приходите на ЦГМ да се увеличат със 7.7 млн. лв.

400 хил. лв. лева ще дойдат от принудителното задържане на автомобили със скоба, а 460 хил. лв. от винетни стикери.

От днес талони за платените зони, както и билети и карти за градския транспорт вече могат да се купуват от всички тото-пунктове в София.