13 души са арестувани след снощните протести

protest-arrests-bulgaria

Един от хората, които хвърляха бутилки по полицаите снощи и опитаха да нахлуят в сградата на Народно събрание 2, е с повдигнато обвинение за хулиганство. Той е задържан за 72 часа. Това съобщи представител на Софийска районна прокуратура. Снощи са арестувани общо шест души, а днес са идентифицирани други 7. Те са са заподозрени в опит за метеж, обясни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.  

Част от лицата са криминално проявени. Този с обвинението е задържат и има криминална регистрация. Другите са криминално проявени за разпространение на наркотици и бой. Един от тях е с изпитателен срок“.

Той обясни, че полицията се опитва да запази, както живота и здравето на протестиращите така и сградата на Народното събрание.  „Групите млади хора, които хвърлят бомби да се замислят дали не е възможно да пострадат невинни граждани, майки или деца“, каза Хаджиев.

„Няма как МВР да се превръща в репресивен орган. Ние сме хора, които можем да си поемаме отговорността. Как е възможно млади българи да агресират срещу полицай и да търсят физическа разправа с него“, недоумяваше комисар Хаджиев.

Няма да позволим определена група да опорочи мирния протест, категоричен беше той.   Има огромно количество видеозаписи, които се разглеждат. Извършва се голям обем от работа. Разпитани са множество свидетели. В процеса на работа още няколко човека ще бъдат обвинени. Част от хората са криминално проявени, казаха от прокуратурата.  

Малко след 22:30 напрежението на протеста в София ескалира. Протестиращите опитаха да влязат в бившия Партиен дом, след като счупиха стъклата на сградата. Недоволните хвърляха бомбички и бутилки по униформените. По неопотвърдена информация при сблъсъците са пострадали няколко служители на реда.

Действията им бяха посрещнати с аплодисменти от други протестиращи. Транспарантът обаче се задържа твърде кратко върху сградата и падна минути след като младите мъже слязоха от сградата. Веднага след това напрежението ескалира и се стигна и до сблъсъци, опит за влизане в сградата на парламента и ранени – и сред полицаите, и сред протестиращите.

Създалата се ситуация отключи вълната на напрежение и започна замерянето на фасадата с бутилки и камъни.След ескалацията на напрежението на шестия протест в София, в брифинг в полунощ от СДВР дадоха подробна информация за това какво точно се е случило.