От януари Борис Бонев ще подготвя коледната украса за догодина

Кръгла маса за коледната украса на София още през януари, която да създаде ясни правила за украсата и базарите – това ще се опита да организира Борис Бонев, общинският съветник от „Спаси София“, цитирано от „24 часа“.

Тази кръгла маса ще срещне общината с районните администрации, фирмите за монтаж, организаторите на коледните базари и експерти от културните среди, за да бъдат постигнати повече естетика и празничен дух в града. Бонев, който два пъти неуспешно кандидатства за председател на общинския съвет в столицата, обещава по-голям бюджет за коледната украса догодина, заради който ще бъдат търсени и големи дарители.

Ето и пълното обяснение на Борис Бонев публикувано във Фейсбук профила му:

а коледната украса – честно и открито! Ще бъде дълга публикация.

КОМУНИКАЦИЯ

Да, не се справихме комуникационно. Не само по отношение на златната арка, но и по отношение на реалната причина София тази година да не е онзи светъл и празничен град, който ни се иска да виждаме. Вглъбени в пороя от проблеми и спешни решения, активната комуникация с гражданите мина на втори план. Това отчитам като ГРУБА грешка, която от моя страна повече няма да допускам. Отсега нататък плътно ще се придържам към принципа – по-добре грозната истина, отколкото красивата лъжа.

КАКЪВ Е ПРОЦЕСЪТ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА КОЛЕДНА УКРАСА

Неизчерпателният списък на структурите, от които зависи да има коледна украса включва поне две дирекции на Столична община, районните администрации и корпоративни дарители. Това, което заварихме е, че никога не е имало план, който да съобразява естетика, сигурност, дадености на средата и т.н. На практика нищо не беше пипнато като подготовка. Нещо повече, предишни години възлагането на фирмите за улично осветление (които монтират коледната украса) е било в началото на ноември, за да има време от 1-ви декември украсата да е сложена. Тази година, заради изборите това възлагане се е случило с 20-тина дни закъснение. Затова и поставянето на украсата закъсня.

Отново заради размита отговорност и част от корпоративните дарители са се отказали от монтаж на украса, въпреки издаденото разрешение. Давам и конкретен пример – в бюджета на район Красно село за коледна украса има около 1500 лв.

КОЙ МОНТИРА КОЛЕДНАТА УКРАСА

Столична община възлага на двете фирми по скандалните договори за уличното осветление и монтажа на коледната украса. Това са договори, наследство от ГЕРБ. Както и при поддръжката на уличното осветление, разликите в цените на двете фирми са фрапиращи. В 13-те района, за които „Лог – Сиберия“ е спечелила поръчката, едни и същи дейности струват между 7 и 35 ПЪТИ повече, отколкото в 11-те столични района, поверени на фирмата „Улично осветление“. Затова и скромният бюджет за украса отива за твърде малко монтирани елементи.

ЗАЩО НЕ СЕ КУПИ ПОВЕЧЕ КОЛЕДНА УКРАСА

За да се купи нова украса следва да се проведе обществена поръчка. Минималните срокове по закон за това са поне 30 дни. Като добавим подготовката на документите, потенциалните обжалвания и срокът за доставка и монтаж – дори в деня на встъпването си в длъжност кметът Терзиев да беше започнал подобна поръчка – новата украса щеше да дойде февруари – март.

КОНКРЕТНИ КАЗУСИ

Златната арка – предизвика много полемика, но според мен премахването ѝ беше грешка. На живо присъствието ѝ беше много по-дискретно. Мащабът ѝ не съответстваше на пространството, но както стана ясно от организаторите – първоначалният замисъл е бил различен. По отношение на цената – не знам подробности, но смятам че е редно от PR екипа на кмета да публикуват конкретна разбивка парите, дадени за цялостната украса на пространството пред „Св. Ал. Невски“

Бъчвите пред катедралата – ясно е, че те се използват от малкия коледен базар за маси. След публикацията бяха плътно прибрани до къщичките.

Костенурката – тук беше и моя грешка, че не уточних много категорично, че това е ЧАСТНА инициатива и общината не е платила нищо за нея, както и че това е инцииатива за поредна година на същите организатори и няма връзка с коледната украса на общината.

Не е достатъчно Християнско – съгласен съм, че Рождество Христово е празникът и украсата следва да отразява този факт. Разбира се, това не изключва да има и по-голямо разнообразие, както е в много други градове по света, но за да не се получават толкова силни емоционални реакции и поляризация на обществото от толкова светъл празник – занапред този факт задължително ще трябва да се съобрази.

А КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ?

За съжаление тази година обективни причини попречиха София да има Коледната украса, каквато заслужава. За догодина обаче няма да разчитаме на наследената неработеща и неясна концепция за украса. Още през месец януари целим да организираме кръгла маса по темата. На нея ще бъдат поканени всички заинтересовани страни – общината, районните администрации, фирмите за монтаж, организаторите на коледните базари, експерти от културните среди. Целта е да се създадат ясни правила и критерии за празнични украса, намеси, базари и събития, както и да намерим работещ начин как да постигнем повече естетика и празничен дух в града. Ще бъде заделен и по-голям бюджет, както и ще бъдат проведени разговори с големи корпоративни дарители в началото на годината, за да могат те също да планират.

Надявам се, че така дадената информация поне от части е отговорила на множеството въпроси, които резонно бяха поставени през последните 10-тина дни. Въпреки, че формално нищо от коледната украса не зависи от общинския съвет, поднасям своите извинения за допуснатите грешки и недобрата комуникация. Както заявих, поуки за взети. Още през 2016 г. написах статия озаглавена „София с коледен призрак, вместо дух“, която можете да прочетете тук: https://spasisofia.org/sofia-s-koleden-prizrak-vmesto-duh/

Мога да ви уверя, че няма аз да съм човекът, който ще се примири с досегашните практики. Но също така съм бил достатъчно честен с всеки, с когото съм разговарял преди, а и по време на дългата ни предизборна кампания. Няма човек, който да е чул от мен, че нещата ще се оправят бързо и лесно. Напротив – на всички повтарях „Ще бъде бавно и трудно, но ще се справим“. Силно вярвам в това и със страхотния екип работим за това. Моля за малко повече търпение и доверие. В Спаси София никога няма да жертваме годините ни посветена работа за София, за да не изпълним мечтата ни за по-добър град.