Служител от министерството на спорта е задържан с 62 000 лева подкуп

police-gun

Служител от Министерството на младежта и спорта е задържан с подкуп, съобщиха от прокуратурата.

Мъжът е задържан с малко над 60 000 лева като банкнотите са били предварително белязани. 

Според първоначални данни мъжът е трябвало да съдейства една от спортните федерации да получи финансиране за голям международен турнир.

„Става въпрос за подаден сигнал в КПКОНПИ за подкуп. Комисията днес е докладвала на прокуратурата, която е образувала досъдебно производство. Предстоят разпити и проверяване на сумата, която евентуално е била предназначена за подкуп“, каза пред репортери заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

По непотвърдена информация става въпрос за федерацията по вдигане на тежести. През февруари тя трябва да организира европейско първенство в зала „Арена София“.

„Прокуратурата нито може да потвърди, нито да отрече, че става въпрос за федерацията по щанги. В понеделник ще има повече информация и ще ви кажем за коя федерация става въпрос“, отговори прокурорът на въпрос дали става въпрос за федерацията по щанги.

„Подкупът е поискан от шеф на спортна федерация с цел да се отпуснат 1 милион и 200 хиляди за европейско първенство и да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на съответната федерация. Едното лице е задържано за 24 часа. Той е президент на спортна федерация. Има вероятност и други лица да бъдат арестувани“, добавиха от прокуратурата.

Акцията е започнала след сигнал до антикорупционната комисия, като в момента се извършват обиски, претърсвания и разпити. От прокуратурата обясниха, че сигналът им е бил докладван днес и веднага е било образувано досъдебното производство.

Прокуратурата натърти, че КПКОНПИ е експлоатирала специалните разузнавателни средства, в случая белязаните пари, но и добави, че  всичко е било направено по правилата. 

По-късно от Министерството на младежта и спорта изпратиха съобщение до медиите:

В отговор на медийни запитвания във връзка със задържането на служител на Министерството на младежта и спорта Ви информираме, че ръководството на ММС оказва пълно съдействие на Софийска градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции.

Допълнителна информация по случая ще предоставят разследващите органи.