От четвъртък, 25 август, маските в градския транспорт вече не са задължителни

maski-v-gradski-transport

„От четвъртък, 25 август, носенето на предпазни маски за лице в градския транспорт вече няма да бъде задължително.“ Това съобщи проф. Радка Аргирова на брифинг след заседание на експертната група, сформирана към министъра на здравеопазването. В рамките на утрешния ден ще бъде издадена и съответната заповед на д-р Асен Меджидиев, като същата ще влезе в сила считано от четвъртък.

„Отчитаме намаляване на новозаразените със SARS-CoV-2 граждани. Средно на ден новоустановените случаи са 1000, като настанените в интензивни отделения пациенти с COVID-19 са под 50. В резултат на това вече можем да твърдим, че ние определяме мерките, а не ги налага вирусът“, посочи проф. Аргирова.

Маските ще останат задължителни във всички здравни и лечебни заведения, в т.ч. болници, медицински центрове, оптики, аптеки и т.н., както и в социалните институции, осигуряващи дългосрочна грижа.

Задължителното носене на маски в градския транспорт като мярка срещу разпространяването на COVID-19 беше въведена на 11 август за седмица и впоследствие беше удължена със заповед на министъра на здравеопазването с още седмица – до 25 август. С друга заповед на министъра от 18 август беше намален и срокът на изолация за болни от COVID-19, както и карантината за контактните им.

Изолацията за хората с положителен тест беше намалена от 10 на 7 дни, а карантината за контактните лица – от 7 на 5 дни.