„Кауфланд“ официално купи сградата на Централни хали за близо 35 милиона лева

ziva-veriga-tsentralni-hali-protest

Веригата „Кауфланд България“, която през юли 2021 обяви плана си да открие свой магазин в софийските Централни хали, година по-късно стана собственик на имота.

Срещу 34.8 млн. лв. компанията от края на юли притежава сградата с 3435 кв. метра площ и парцела от 7 декара. Догодина тя ще има своя първи магазин в центъра на столицата, съобщи в интервю за „Капитал“ Петя Владимирова, член на управителния съвет на „Кауфланд България“.

Сделката изчакваше „Кауфланд“ да получи разрешение за реконструкция от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. За тази цел проектът за преустройство беше съобразен с редица забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности.

Централните софийски хали са един от най-старите търговски комплекси у нас, създадаен през далечната 1911 г. по проект на архитект Наум Торбов. Като архитектура сградата съчетава в себе си рядко срещания дотогава стил „неовизантика“ и далеч по-модерния „сецесион“. Освен на времето, сградата устоява и на бомбардировките в столицата през 1944 г.

През 1988 година Халите са затворени за реконструкция и обновление. През 1995 г. получава получава статут на паметник на културата от национално значение. През 2000 г. Халите отново отворят врати, след като израелската компания „Ащром“ направи смесено дружество със Столична община и инвестира в запазването на емблематичната сграда. По-късно общината продаде своя дял и днес регистрираната вече в Кипър компания „Ащром“ е едноличен собственик на капитала.

Когато стана ясно, че Халите ще се превърнат в обект на „Кауфланд“, протестиращи образуваха жива верига тази вечер пред Централните хали в столицата с искане сградата да бъде запазен като културна ценност.

На място дойде и служебният министър на културата Велислав Минеков, но двете страни се оказаха на противоположни мнения. Минеков обясни, че няма възможност да спре проекта заради факта, че Централните хали са частна собственост.