От 05:00 часа утре се възстановява движението на мертовлаковете между метростанция „Театрална“ и метростанция „Хаджи Димитър“

vremenen-avtobus-m3

От 05:00 часа на 20.03.2021 година се възстановява движението на мертовлаковете между метростанция „Театрална“ и метростанция „Хаджи Димитър“. Временната заместваща автобусна линия М3 се закрива.

 Движението до последната метростанция в район „Подуяне“ беше спряно за възстановяване на 30 м участък с надигнат релсов път. На 18 март възстановеният участък беше приет от държавна приемателна комисия, след което е издадено и разрешение за ползване на участъка.  Договорът за изграждане на участъка от третата линия е на инженеринг по жълтата книга на ФИДИК. За него са валидни  гаранционните ангажименти, както е разписано в договора и настоящия ремонт е извършен изцяло за  сметка на строителя.

„Ремонтът приключи преди една седмица, през нощта се правят изпитания. Този нощ беше последното. Очаква се днес да се получи разрешение за ползване и утре да започнат да се движат мотрисите“, обяви инж. Братоев.

Причината, че ремонтът продължи толкова дълго време, Братоев обясни  с факта, че 21 дни са били нужни за подготовка и получаване на разрешение за строеж, а реалното изпълнение е започнало на 11 февруари.

Ремонтът е извършен изцяло за сметка на изпълнителя на проекта. Конструкцията е усилена, за да се гарантира, че подпочвените води няма отново да причинят деформация.   По думите на Стоян Братоев, на други места, през които минават линиите на метрото, няма опасност от подобна повреда.