Действащи и бивши военни задържани за шпионаж в полза на Русия /видео/

shpionaz-v-polza-na-rusia

Група за шпионаж в полза на Русия, действала в  продължителен период, е била разкрита от прокуратурата. Групата е ръководена от бивш началник във военното разузнаване, завършил школа на руското военно разузнаване, наречен от разследващите „Резидента“. В групата е участвала съпругата му, която има и руско гражданство и още четирима души  – действащи и бивши служители на военното министерство. Те са обвинени за престъпление против Републиката и шпионаж в полза на чужда държава. 

В продължителен период групата е предоставяла на служител в руското посолство  секретна информация от военен и високотехнологичен характер, засягаща България, НАТО и Европейския съюз.

Задържаният бивш разузнавач в момента ръководи секретното деловодство на Народното събрание, съобщиха от прокуратурата. 

Подробности  по случая бяха оповестени на брифинг в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. Бяха излъчени аудио и видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства.

„Случаят е без аналог“, оцени мащаба на разкритата шпионска афера главният прокурор Иван Гешев, който присъства при представяне на подробностите по разследването на Военната прокуратура след дълго отсъствие от публичния живот.

Показани бяха записани и заснети множество разговори между шестимата, уличени, че са руски шпиони.

Лидер на групата, представен като „Резидента“, е бивш кадър на военното разузнаване, сега преподавател в службата, завършил  школа в Москва към ГРУ.

Връзката между него и служител в руското посолство у  нас е била съпругата му – рускиня.  „Резидента“ е вербувал още четирима участници – военнослужещи и заемащи или заемали висши държавни длъжности с достъп до класифицирана информация.

Един от групата днес работи в секретното деловодство на Народното събрание:

„Групата е извършвала своите действия много професионално. Участниците в групата са за съжаление, служители, които са се клели във вярност на държавата си“, каза ръководителят на Военно- апелативната прокуратура Елин Алексов. 

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева именно съпругата е била посредникът между мъжа си и хората в посолството.

Той трябвало да създаде нелегална агентурна мрежа от хора с достъп до секретна информация, в интересите им са били главно тайни от военен и високотехнологичен характер. На показаните видеа и аудиозаписи се вижда как се възлагат задачи, как се заснема секретна информация и как се осъществява плащането.

Резидента провеждал редовни срещи с участниците в ресторанти или в автомобили, за да даде указания за информацията, която представлява интерес за човека в руското посолство:

Между две и три хиляди лева, според ценността на информацията, получавали участниците в групата.

Видео: Прокуратура на Република България