Изграждат терминал 3 на летище София до 10 години

wizz-air-летище-софия

Нов, трети терминал на летище „София” ще бъде изграден до 10 години. Това обявиха от инвестиционния фонд Меридиан, който е новият концесионер на аерогарата.

COVID кризата засегна сериозно авиосектора, но обещанието е инвестициите да не се бавят. Летище „София” ще бъде ремонтирано. Терминал 1 ще претърпи основен ремонт, Терминал 2 ще бъде разширен. В концесионния договор е залегнало и изграждането на Терминал 3, предава NOVA.

„Най-важно е не да започнем да изграждаме 3-ти терминал, а да възобновим инфраструктурата сега и да достигне нивото на европейските летища”, заяви Марко Росо, директор глобално развитие в „Меридиам”.

Заради COVID кризата инвеститорът иска отлагане на част от концесионните такси. Това, което дължат в първите 10 години, да бъде отложено във времето. “Секторът като цяло в момента се бори да оцелее. 50% от авиокомпаниите са изправени пред трудности.

Правителството ни помоли да търсим помощ и да намерим начин да задържим концесията”, посочва още той. Отлагането на плащанията вече предизвика политически обвинения, че така държавата ще търпи загуби. „Вярваме в свободата на мненията. Всеки има право да не е съгласен с нас.

Случилото през последните седмици обаче нападна интегритета ни като фонд и интересът на нашите инвеститори, затова се наложи да застанем зад твърдата позиция, че няма да толерираме нападки”, допълни Росо.

Новите стопани уверяват, че изпитанията в сектора няма да ударят по джоба на пътуващите чрез по-високи летищни такси. Концесията на Летище София е за 35 години.

Инвеститорите трябва да дадат 620 милиона евро за обновяване, разширяване и изграждане на нови писти и терминал на софийската аерогара.