Обрат! Пуснаха задържаните за незаконно печатане на фалшиви евро и долари в столицата. Банкнотите били реквизит за сватби

Софийският градски съд наложи най-леката мярка „Подписка“ на мъжа и жената, които бяха задържани преди два дни по време на акция срещу незаконно печатане на фалшиви евро и долари в сградата на университет в столицата. Определението на съда може да се обжалва и протестира пред горната истанция.

На 16 март прокуратурата и МВР откриха фалшиви 4 млн. евро и 3,6 млн. евро, както и машина, на която се смята, че са отпечатани. Днес прокуратурата поиска от съда да остави под постоянен арест двамата задържани.

Откритите фалшиви пари при акцията на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпни дейности, а за реквизит за сватби и кръщенета. Такава теза изложиха защитниците на мъжа и жената, обвинени в печатането на фалшиви пари в сградата на висше училище. Според адвокатите откритата печатарска машина била произведена през 1987 година и технически не можела да печата фалшификати.

Според съдебния състав по делото към момента няма нито едно годно доказателство, което да сочи, че откритите фалшиви банкноти имат характеристиката на подправени парични знаци. За съда остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита още експертни справки, според които иззетите банкноти не са изготвени на хартия близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията).

В тази връзка съдът счита, че няма основание задържантие да се укрият или да извършат друго престъпление.

Откриха милиони фалшиви долари и евро, печатани в университет в София /Снимки и видео/