Опашки за гориво в столицата. Кирил Петков: Без никаква причина в момента се всява паника за горивата

opashki-po-benzinostancii

Огромни опашки по бензиностанциите се извиха в късните часове на вчерашния ден в цяла София. В социалните мрежи се появиха десетки клипове на автомобили чакащи да заредят гориво. Освен резервоарите, хората пълнеха туби и дори пластмасови бидони. Други се шегуваха, че тези които в момента се редят на опашки за бензин са същите, които при обявяване на COVID пандемията хукнаха за тоалетна хартия в големите хипермаркети.

Запитани защо са решили точно сега да зареждат, гражданите обясняваха че са прочели, че в следващите дни петролът ще поскъпне драстично и ще има проблем с доставките на горива.

„Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в „Лукойл“. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши! Утре ще призова КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените!“ Това написа в полунощ премиерът Кирил Петков в профила си във „Фейсбук“ 

Пред БНР председателят на Българската газова и петролна асоциация Живодар Терзиев призова хората да не изпадат в паника, защото гориво има, а масовото търсене може да доведе до логистични проблеми. Според него леко повишение има, но не може да се говори за извънредна ситуация.

Пред NOVA Светослав Бенчев  от Българската петролна и газова асоциация коментираха, че недостиг на горива в страната няма.

„Горива има! Това, което е много важно да кажем е, че няма проблем с доставките в страната. И дори някъде да има недостиг заради голямото търсене, това ще бъде отстранено много бързо. Искам да призова хората е да не се презапасяват с горива. Няма да има шоково поскъпване”, каза той.

В същото време неизвестни извършители са откраднали горивото на роторен снегорин, който се грижи за почистването на прохода Шипка. Източени са около 100 литра гориво.

Собственикът на фирмата коментира, че кражбата е била извършена през нощта, а в зоната, в която е била паркирана машината, няма видеонаблюдение.