Няма данни, които да позволят отваряне на детските градини

Министър-Костадин-Ангелов

Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за които говорихме в началото. Ние не се готвим да отваряме детските градини и яслите от понеделник. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още 4 дни от седмицата. 

„Ще вземем или няма да вземем това решение, когато имаме достатъчно данни“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за хода на пандемията в страната.

Проф. Ангелов заяви, че си дава сметка, че хората искат да чуят категорични отговори, но той ще продължи да казва истината. Истината е, че към настоящия момент нямаме достатъчно данни, които да ни дадат основания да го направим, посочи здравният министър. По думите му, ако данните до края на седмицата покажат тенденция към намаляване на заболеваемостта, ще се вземе това решение. Решението не е политическо, а здравните власти ще слушат това, което им казват експертите.

Нека не се отказваме по средата на пътя, заяви Костадин Ангелов и подчерта, че остават още десет дни до Коледните празници. Той посочи като пример и действията на други държави от Европа, които променят решенията си за мерки в крачка.

За последната седмица оздравелите от коронавирусна инфекция са 16 872, а само за последните 4 дни те са 11 405.

По думите на министъра тези числа правят „изключително добро впечатление, защото те са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да ни притиска“.

„Толкова е крехка кривата на намаляване, че е рано да правим изводи за успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха“, призова Ангелов.