Строят планетариум в новия парк “Кукуряк“

парк-кукуряк-овча-купел

Да се изгради планетариум в новия парк „Кукуряк“ в квартал „Овча купел“ предлага председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Това обясни той пред „Монитор“ и уточни, че идеята е съоръжението да бъде изградено на терените на БАН, които попадат на територията на парка.

В момента там се намират изоставени съоръжения на неизползвани научно-технически изследователски център на Академията. Акад. Ревалски обсъдил какво може да се направи с терените на БАН на среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков и районния кмет на „Овча купел“ Ангел Стефанов. „Впоследствие след дискусия с колегите аз предложих да се обсъди възможността за изграждане на планетариум. София има нужда от такова съоръжение. Ние можем да предоставим ноу-хау и терените, но не можем да осигурим финансиране. Затова търсим съвместна реализация на проекта със Столична община, като е възможно и други организации да се присъединят в търсене на външно финансиране“, разказа председателят на БАН.

Според него планетариумът може да се превърне в много посещавано и любимо място за младите хора, които имат желание да научат повече за Вселената, не само от София, но и от страната.

Паркът ще се намира на територията между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“. В момента на мястото има дива ливада и изоставени сгради от години неизползван научно-технически изследователски център на БАН. Предвижда се паркът да бъде изграден на 100 дка площ. Северната част на парк „Кукуряк“ ще е прилежаща с третата линия на метрото, а единия от изходите на метростанция „Овча Купел“ ще бъде в парка. Новите 4 станции на метрото в „Овча купел“ се очаква да заработят през първото тримесечие на следващата година.

Предвижда се, от метростанцията кръгово около целия парк да бъде изградена велоалея. На територията на парк „Кукуряк“ в частта на БАН да бъде изграден музей за наука и технологии. В парка ще има още зона за културни мероприятия – амфитеатрална сцена. Предвидени са и пространство за арт инсталации и изложби на открито, както и ботаническа градина и природонаучен музей.

Ще бъде изградена и зона за спорт на открито, комплекс от детски площадки, както и зона за разхождане на домашни любимци.

В частта към ул. „761“ ще има алея с фонтани и кръгъл шадраван.

Проектът за парк „Кукуряк“ е изготвен от „Национален център за териториално развитие“ ЕАД – дружество под шапката на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.