Няколко протеста в центъра на София днес

protest-taksita

Няколко протеста ще се проведат в центъра на София. Очакват се затруднения в трафика и движението на градския транспорт.

От 15 ч. работещи в ресторанти и заведения се събират на Орлов мост за да протестират срещу наложените ограничителни мерки. От бранша изчисляват, че оборотите в заведенията са спаднали с над 80% в първите два дни, след като зеленият сертификат стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Те отчитат, че спадът е пропорционален на ваксинираните българи, които са около 20%.

Протестът се организира от Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.

Ето какво написаха още от бранша: 

Вече е в сила заповедта, с която за служителите и клиентите на част от търговските обекти и места с концентрация на хора се влиза само със „зелен сертификат“! Резултатът е, че всички обекти, попаднали под ударите на заповедта са ПРАЗНИ! Въпреки че са осигурили персонал, който да отговаря на изискванията, посетители няма. Оборотите са почти нулеви, а фалитът вече открехва вратата за стотиците хиляди работещите в тях.

Въпреки опитите ни да постигнем разбирателство с властта, като предложихме серия от разумни мерки, които биха дали както здравен, така и икономически резултат, до момента не сме чути. Гледаме брифинги, слушаме общи приказки и виждаме как с действията си служебното правителство обрича на глад огромна част от българите.

Безплатни тестове, каквито бяха обещани, макар и на цената от 10 лв., няма!

Тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема!

В държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите концентрация на хора, продължава да няма COVID-19 и за там не се изисква „зелен сертификат“.

Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила не получихме!

Неясно е какво се случва с хората, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Българската държава в лицето на служебното си правителство се подигра с бизнеса и го обрече на фалит!

Ние вече нямаме какво да губим!

И таксиметровите шофьори излизат на протест – искат увеличение на минималната и максималната тарифа за превоз в София с 50%. 

Очаква се на днешната сесия на Общинския съвет да бъде гласуван единствено данъка за таксиметровия превоз за 2022 година, но не и тарифите.

А пред сградата на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ от 16:00 часа таксиметровите шофьори ще обявят безсрочен протест и ще поискат оставката на директора на Агенцията Бойко Рановски. Причината ,която посочват за това – чадър над незаконните превози от страна на агенцията.