Въвеждат сериозни мерки от петък в България

desinfection-bazar-iliyantsi

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че той и колегите му от НОЩ предлагат въвеждане на локдаун от 27 ноември. Това стана ясно по време на извънредния брифинг от Министерски съвет.

Министърът обяви, че предложението е на база науката и от тук насетне предстои коалиционен съвет в управляващото мнозинство, което да реши дали да одобри предложението.

Сред мерките е преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

Забраняват се и всички спортни събития, както и събиране на много хора, включително частно организирани тържества. Продължава и забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Те могат да работят само за доставки по домовете.

Спира се работата и на всички магазини за нехранителни стоки, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.