София е на 13-о място в света по мръсен въздух тази сутрин

фини-прахови-частици

Тази сутрин София е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Показателят на фини прахови частици е 59.2 µg/m³, сочи индексът за качеството на въздуха в София.

Така София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес. Първото място по мръсен въздух се държи днес от град Лахор в Пакистан, второ и трето място са за градовете в Индия – Делхи и Мумбай.

Столичната община призовава софиянци днес да не използват личните си коли, а да се възползват от градския транспорт. Причината е прогнозата за завишено замърсяване на въздуха в началото на седмицата. 

От кметството апелират хората, които използват твърдо гориво за битово отопление, при възможност да преминат към алтернативно отопление.

През деня ще се извършват и проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици в града. От инспектората ще проверяват и строителни обекти генериращи емисии. От кметството предприемат оросяване и допълнително машинно метене, както и миене на улиците, когато атмосферните условия позволяват. 

За утрешния ден не са предвидени мерки срещу замърсяването на въздуха.