Нов затвор близо до София ще бъде готов през Септември

samoranovo-zatvor

Новостроящият се затвор в село Самораново близо до Дупница ще бъде готов да бъде пуснат в експлоатация през септември, съобщи за главен комисар Ивайло Йорданов, директор на Главната дирекция „изпълнение на наказанията“, след конференция по проекта за изграждането на комплекса е за 400 лишени от свобода, а учебният център – за обучението на 100 затворнически служители. 

Затворът в Самораново е модерен комплекс, разположен върху обща площ от 150 дка, са изградени още нов арест, мултифукционална сграда включваща фитнес-център, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време. В комплекса има и училище с учебен център, библиотека, параклис. Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и граждани могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода.

Затворът в Самораново е без решетки по норвежки образец с преходни отделения за лишените от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, че мерките за сигурност в затворническия комплекс ще бъдат на високо ниво, като е изградена модерна система за охрана, както и център за обучение на затворническите служители, разказа министърът на правосъдието  Мария Павлова 16 месеца след първата копка на строежа.