Нов квартал инзниква между „Люлин“ и „Обеля“

bakarena-fabrica-cemetery
Гробище Бакърена фабрика

Столичният общински съвет гласува застрояването на огромен парцел от 106 дка, находящ се на територията на ж.к. „Модерно предградие“, написа „СЕГА„.

Местонахождението на парцела е зад магазините „Хит“ и „Практикер“ на бул. „Панчо Владигеров“ между ж.к. „Люлин“ и „Обеля“. Въпросният терен в момента пустее. Негов собственик е дружество на бизнесмена Христо Чепишев. Преди около две години той информира Столичен общински съвет, че планира да построи там жилищен комплекс, който бе представен като ж.к. „Запад“. В него се очаква да живеят над 7 800 души.  Според представените планове разгънатата застроена площ на новия квартал ще е около 230 000 кв.м., като броят на апартаментите ще е около 2 000. Разрешената височина до кота корниз в квартал „Запад“ ще е 25 м., което разрешава строителството на 7-8-етажни сгради. Дължината им ще е между 45 и 50 м.  

За застрояването на парцелът от 106 дка, гласуваха групите на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС, както и на „Демократична България“ и на БСП, които иначе рядко са на едно мнение с ГЕРБ. Групата на ВМРО-„Атака“ се въздържа, а единственият против бе Борис Бонев от „Спаси София“. 

Проектът за изграждането на новия квартал между „Люлин“ и „Обеля“ се намира в СОС от около две години. Известно време водещата комисия – тази за архитектура и градоустройство, не го пускаше към гласуване на пленарно заседание поради липсата на планирани на територията на комплекса детска градина и училище. През юни на 2020 г. членовете й дори задължиха инвеститора да предложи решение къде децата, които ще живеят в ж.к. „Запад“, ще учат и ще ходят на детска ясла и градина. До гласуването се стигна, след като общинското предприятие „Софияплан“ излезе с доклад, според който изграждането на новия комплекс при сегашната транспортна и социална инфраструктура ще доведе до множество проблеми. Екипът на „Софияплан“ изчисли, че при запълването на целия капацитет на бъдещия ж.к. „Запад“ към 2030 г. нужда от ясла ще имат минимум 209 деца, от градина – 298 деца, а от училище – около 500 ученици.

В преработения проект на инвеститора, който бе представен в комисиите на СОС през есента на тази година, място за строеж на детска градина вече бе предвидено. Редактираният вариант и допълнителните материали към него вече са били обсъдени и приети и от Общинския експертен съвет по устройство на територията, става ясно от документите, гласувани през седмицата от общинския съвет.

 За потребностите на бъдещия квартал към този момент вече отчасти е построена и инфраструктура – готово е продължението на ул. „Баба“ с размери и осветяване на булевард. Ще бъде построен и напълно нов булевард – „Стефансон „. Той ще е успореден на ж.п. линията, която минава покрай гробищен парк „Бакърена фабрика“.  Разработен е още вариант на бул. “ Панчо Владигеров “  да има и нова метростанция. Тя ще е между сегашните “ Сливница “ и “ Обеля „. За бъдещата спирка на метрото обаче не е осигурено финансиране, поради което не е ясно дали и кога тя ще се строи.