Млад мъж с COVID-19 почина в София, чакал линейка с часове

Мъж на 33 години с COVID-19 е починал вчера, след като часове е чакал линейка на спешната помощ в София, съобщи бТВ. Мъжът е бил на домашно лечение, но се е влошил. Близките му са се обадили около 18,30 ч. за линейка, която обаче не идвала. Обадили са се и на частна линейка, от къде им казват, че трябва да намерят място в болница и те ще транспортират пациента. Около 22, 30 ч. линейката, която пристига, констатира смъртта на младия мъж.

От спешната помощ в София коментираха, че за съжаление това се случва от седмици. „Последната работна смяна има 418 повиквания, 200 от които са сигнали за коронавирус. След всеки такъв адрес линейката се прибира и се дезинфекцира за 50-60 минути. Абсолютно е невъзможно да се смогне“, коментира говорителят на Спешната помощ – Катя Сунгарска. По думите й сигналът за този случай постъпва в 18,41 ч., а линейката пристига на адреса в 22,23 ч. Министерството на здравеопазването започва проверка по случая.

„Лекарите изнемогват, те са човешки същества и не може да се издевателства над тях. Дискотеките и ресторантите могат да поизчакат, а не постоянно да се търси вина у лекарите, линейките, политиците, управляващите… не, всички сме виновни, защото още лятото ни предупреждаваха да се готвим за тежка есен. Колективната безотговорност я плаща всеки един от нас. Така че моля ви да спрете с тази безотговорност!. Това каза пред БНТ през сълзи говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ-София Катя Сунгарска.

По думите й това е най-трудният момент за екипите. От твърде дълго време цялата служба работи в пълна мобилизация и колегите ѝ са на прага на изтощението.

„За снощи имаме 418 повиквания, това е ужасяващо много. Половината са COVID адреси, а хоспитализациите са едва 16. За да се изпълнят тези адреси, една линейка трябва за 1 час да извърши 3 и половина адреса, което е напълно невъзможно. Ресурсът ни е твърде малък, че да обособим звено само за COVID-19 адресите.”, каза Сунгарска. Тя обясни, че след всеки COVID-19 адрес линейката трябва да се прибере в Спешна помощ, за да се дезинфекцира, а за това трябва около час.

У нас броят на новите случаи на COVID-19 за ден става все по-висок. Все повече са и сигналите за случаи, в които пациенти не успяват да получат помощ навреме.