Мигащата зелена светлина на светофарите в София остава

Мигащата зелена светлина на светофарите в София ще бъде запазена, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев във Фейсбук.

През 2016 г. мигащата зелена светлина на светофарите бе въведена от Столичната община – иновация, която впоследствие бе възприета от други градове в страната. Данните показват, че така се намалява броя на ПТП. Затова от 2017-а СО настоява за промяна в наредбата на министерството на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации, посочва Георгиев.

МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на мигаща зелена светлина, тъй като регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали, отбелязва председателят на СОС.

В резултат на активната намеса на Столичната община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, от МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че мигащото зелено да бъде запазено в сигнализацията на светофарите, информира председателят на СОС.

ПРЕМАХВАТ ФУНКЦИЯТА „МИГАЩ ЗЕЛЕН СВЕТОФАР“