Жители на четири квартала излязоха на протест срещу мръсния въздух

protest-against-air-polution-in-sofia
Протестиращите срещу мръсния въздух се отправиха на шествие

Жители на „Красна поляна”, „Разсадника”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха на протест в центъра на София.

protest-against-gipsy-gheto-in-sofia
Протест пред Столична община

Причината е недоволство от мерките на Столична община срещу мръсния въздух. Според тях, въвеждането на „зелен билет“ както и рестрикциите спрямо вредните газове от автомобилите, не са главната причина за замърсяването на въздуха.

sofia-ne-disha
Протест пред Столична община

Исканията на протестиращите е да спре геноцида срещу тези три квартала и въвеждане на ефикасни мерки срещу замърсяването на въздуха в тях. Основната причина за обгазяването в кварталите им идва от три места – квартал „Факултета“, Виетнамските общежития“ и Западен парк, на територията на който се горят обвивките на кабели, за да се вземе метала от тях. Също така ежедневното безконтролно изсичане на дървета от западния парк и липсата на полицейско присъствие в района. 

protest-against-gipsies-in-sofia
Протестът пред Столична община

„Факултета си е квартал, обаче до него се строи едно незаконно гето, при което се изсича „Западен парк“, влиза се навътре, заселват се нови хора в това гето и няма никакъв контрол какво се гори там, какво става. Мръсотията е безобразна“, разказаха протестиращи пред телевизия Bulgaria ON AIR.

protest-against-air-polution-in-sofia
Протестът пред Столична община

„Всяка вечер кварталите са обгазявани, без никой да знае какво има вътре в печките на хората“, подчертаха жителите на засегнатите квартали.

protest-against-air-polution
Протестиращите се отправиха на шествие по ул. „Г.С.Раковски“

Припомняме ви че в края на миналия месец в София бяха измерени едни от най-високите нива на замърсяване в Европа.