Тази нощ София бе един от градовете с най-мръсен въздух в Европа

sofia-air-polution
София е един от градовете с най-мръсен въздух в момента

София преживя поредната нощ с опасно мръсен въздух. Въпреки мерките, които  общината предприе на последно си заседание, столицата ни тази сутрин е един от четирите града в Европа с най-мръсен въздух според сайта за Wrold Air Quality Index.  

sofia-air polution
Опасно мръсен въздух

В същото време от Столична община излязоха със съобщение, че нивото на фини прахови частици във въздуха на София отново е над нормата и обяви предупреждение за очакваното им повишение. Според станцията в ж.к. Дружба предупреждението е за умерено замърсяване, в кв. Павлово – за средно, в кв. Хиподрума – високо, в ж.к. Надежда – средно.

sofia-air-polution-mrusen-vuzduh
Данните на БАН

Отново най-високите нива на замръсяване са в района на Красна поляна, където живущи се оплакаха, че отново се горят гуми, а по булевард „Н.Мушанов“ ситуацията е като „Зоната на здрача“. На моменти замръсяването с фини прахови частици в този район е достигало до 1600 микрограма на кубичен метър. Във Фейсбук групата „За чист въздух в София“ вече се организират за протест на 5 февруари пред сградата на Столична община. 

Днес, 28 януари се въвежда „Зелен билет” на цена 1 лв. за целия ден и за всички линии на градския трабспорт. Мярката е заради реализираните в предходните дни превишения на нивата на фини прахови частици и измерени високи стойности в първите часове на деня.

За да намалим замърсяването, пътувайте с градския транспорт и със “зелен билет” днес.

Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

zelen-bilet
Зелен билет

Пътуването със „зелен билет“ е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици.

Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР. Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

А в същото време, в интервю по телевизия „Европа“, бившия министър на околната среда Нона Караджова каза че въздуха в София е много по-чист от преди и че „това е въпрос, който се използва изцяло за политически цели“.