107 метров петзвезден хотел се строи в центъра на София

marriott-hotel-chain-logo
Marriott

Световноизвестната верига „Мариот” (Marriott) ще отвори първия си хотел у нас с едноименния бранд. Със своите 107 метра височина и 30 етажа, сградата  ще бъде  най-високия хотел в София. Теренът е единственото свободно място, в района на „Солни пазар“, а хотела ще бъде изграден на мястото на бившия цирк. Районът срещу Министерство на земеделието се очертава като каре от високи сгради.  В съседство до бъдещия хотел се намират известната сграда на КНСБ с височина от 88 метра и новопостроения бизнес център „Сити Тауър” с височина 74 м, който беше открит през 2017 година.  

Инвеститор на обекта е компанията „Айтауър Дивелопмънт” ЕАД с инвестиция от около 50 млн. евро. През 2012 г. на дружеството е разрешено да започне строителството на двее постройки. Едната с височина над 100 метра се предвижда да е с офиси, апартаментен хотел и търговски комплекс и по-малка с подземен гараж. В края на 2016 година  в направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община  е входирано искане за промяна на плана. Вместо постройката с офиси, апартаментен хотел и търговски комплекс да стане хотел с търговски обекти. 

marriott-hotel-sofia
Табелата на строителната площадка

Входовете на бъдещия хотел ще бъдат отъкм бул. „Христо Ботев”. Сградата ще бъде с 30 етажа над земята,  открити външни асансьори, панорамен ресторант на последния етаж и тераса, с гледка към цяла София. Хотелът ще разполага с конферентни зали, ресторанти, лоби барове, хотелски стаи и пр. Под земята ще са паркингите с 40 места и складовите помещения. Хотела ще се изгражда от  „Щрабаг”. Пусковият срок е 2020 година и се очаква Мариот  да стане най-големия петзвезден хотел в столицата.

Marriott e една от най-големите хотелски вериги в света. Към 2015 г. хотелската верига, която стартира като щанд за бира, има приход от 14,486 млрд. долара. Marriott International притежава 5974 хотела по света, в които компанията оперира и поддържа около 1,2 милиона стаи.