Мобилни пунктове ще събират стари автомобилни гуми

stari-avtomobilni-gumi
От Столична община разкриват временен пункт за изкупуване на стари гуми

По инициатива на Столична община и Столичен инспекторат, продължава акцията по събиране на стари автомобилни гуми от домакинствата.

На 19 и 20 януари от 9 до 17 часа в районите „Красна поляна“ и „Надежда“ ще бъдат разкрити мобилни пунктове за събиране на старите и ненужни гуми.

Адресите на временните стационарни пунктове в район „Красна поляна са:

1. Пункт на ъгъла на бул. „Вардар“ с бул. „Ал. Стамболийски“

2. Пункт на ул. „Освобождение“ № 25 – паркинга югозападно от районната администрация на „Красна поляна“. За предаването на по-голям брой гуми гражданите могат да подадат заявка с  точен адрес на телефон : 0882 27 12 11.

Адресът на временния стационарен пункт в район „Надежда“ е:

ж.к. „Триъгълника“, ул. „Шибой“ – до парк Горска култура. За по-голям брой гуми гражданите могат да подадат заявка с точен адрес на телефон: 0882 27 12 13

Това е четвъртата поредна инициатива на Столичния инспекторат, която е част от мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух в София и е насочена към намаляване на изхвърлянето на стари гуми до кофите за смет и минимизиране на възможността да бъдат изгаряни за отопление. В рамките на предходните две акции, проведени в районите „Младост“ и „Овча купел“, бяха събрани близо 3000 гуми. На адресите, на които има разкрити временни стационарни пунктове, старите си гуми могат да предават всички желаещи, независимо от района по местоживеене. В рамките на предходните акции са събрани 3400 гуми, като само през последния уикенд в район „Люлин“ и „Връбница“ бяха събрани 800.

В същото време – вече има доста подадени сигнали, че в ромските махали на София, автомобилни гуми да се горят за отопление. Също така е редовна практиката в частни домове, заводи, автосервизи и на публични места да се палят стари гуми, които отделят гъст дим и сажди във въздуха.  От Столичен инспекторат приемат сигнали и жалби на граждани  писмено на адрес inspectorat@inspectorat-so.org или на денонощен телефон 02/987 5555.

Горенето на тези материали е забранено от закона, заради замърсяването на въздуха, като глобата е от 300 до 1000 лв.