Деца се разхождат по леда на езерото в жк „Дружба“

predupreditelna-tabela-ezeroto-druzba
Снимка: Район Искър-Столична община

Езерото в ж.к. „Дружба 1“ в София е замръзнало заради минусовите температури в столицата. В същото време редовно се забелязват сами деца, а и такива с родителите си, които се разхождат по леда на изкуственото езеро в столицата.

На места дълбочината на езерото достига до 28 метра и никой не може да каже, къде леда ще се пропука.

Местните хора отбелязват, че ходенето или пързалянето по леда е изключително опасно, като през годините са се случвали инциденти, понякога и фатални.

С очакваното повишаване на температурите в следващите дни ходенето по тънкия лед може да бъде още по-опасно.

От район „Искър“ на Столична община са поставили предупредителни табели, но въпреки това има „желаещи“ да се разходят по замръзналото езеро:

Поради зачестилите сигнали от граждани, че въпреки забраната, деца играят върху замръзналите води на езерото в ж.к. „Дружба“, апелираме за по-голяма отговорност.

Езерото е опасано с предупредителни табели, че ходенето по леда е забранено! За да следи за спазване на тази забраната, пеши патрули от Осмо РУ на МВР ще контролира периодично чрез извършване на проверки в района.

Това начинание крие огромни опасности, тъй като ледът на повърхността на водата е изключително крехък и издръжливостта му е непредсказуема. На места дълбочината на водоема достига до 28 м.

Животът е крехък – пазете го!