Лъвчетата Терез и Масуд заминаха за Холандия

lions-terez-i-masud
Лъвчетата Терез и Масуд

Лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия, близо половин година след като бяха спасени от Разградския зоопарк. 

terez-i-masud
Лъвчетата Терез и Масуд поеха към Холандия

Скандалът се разрази след като лъвчетата бяха стъпкани от родителите си в клетката, но оцеляха. Родени са в така наречения зоопарк в Разград. Заради панаир, който се провежда на метри от клетката им, родителите на лъвчетата изпадат в паника и стъпкват малките. От три новородени остават живи само две.  

terez-i-masud-netherlands-four-paws
Лъвчетата Терез и Масуд поеха към Холандия

Природозащитници от фондация „Диви животни” ги взимат спешно в София.  За лъвчетата се грижи малък екип от специалисти, защото ако животните се привържат към много хора, ще загубят дивите си инстинкти. 

marina-georgieva-with-baby-lions-terez-i-masud
Марина Георгиева от „Дивите животни“ се сбогува с Терез и Масуд

След като Терез и Масуд оцеляват, спешно трябваше да бъде намерен дом за тях. Оказва се, че всички зоопаркове в страната са препълнени. Според Министерството на околната среда и водите лъвчетата не могат да бъдат върнати в Разград, тъй като там няма подходящи условия. Община Разград, която е собственик на зоопарка и на животните, трябва да намери подходящо място за лъвчетата. От фондация „Четири лапи” се ангажираха да помогнат. 

four-paws-with-baby-lions-masud-terez
Служители на Фондация „Четири лапи“ приготвят лъвчетата за път

От Разград решиха да изпратят лъвчетата в Пазарджик, но след протести в тяхна защита и институционални пречки, беше взето решение, Масуд и Терез да бъдат изпратени към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия.