Алтернативен конкурс за ремонта на площад“Света Неделя“

От съюзът на архитектите в България (САБ) обявиха паралелен конкурс за ремонт на площад „Света Неделя“. Конкурсът е алтернатива на започналия вече международен такъв, но организиран от Столичната община и с жури с председател проф. Паоло Дезидери.

Алтернативният конкурс е с жури от членове на САБ и от Камарата на архитектите в България – регионална колегия София-град. Негов председател е проф. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Досега са приети 15 идейни проекта на различни архитектурни екипи, като крайният срок за участие е 25 ноември. После разработките ще бъдат представени на изложба, след което е планирано общественото им обсъждане и оценка. На 30 ноември журито на конкурса ще обяви победителя и подгласниците му.
Наградените проекти от международния конкурс на Столичната община също трябва да бъдат обявени до края на ноември.

14 ТВОРЧЕСКИ ЕКИПА ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ В КОНКУРСА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

И двата конкурса имат сходно задание – „Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на площад „Св. Неделя“. „Дневник“ запита председателя на САБ проф. Тодор Булев какво наложи по спешност да се проведе вторият.

„Международният конкурс беше обявен по такъв начин, че и САБ, и КАБ останаха изненадани от силно ограничените възможности за участие на български архитекти“, обясни проф. Булев. Действително изискванията за участие, наложени от Столичната община, бяха непосилни за повечето местни архитектурни бюра – 1.5 милиона лева оборот, от които 750 хиляди лева за подобни проекти за последните 3 години, 15-членен екип и 25 хиляди кв.м проектирани площади.