Монумент Камбаните или асамблея „Знаме на мира“ /галерия/

монумент камбаните

За по-възрастните – Монумент Камбаните се свързва с деца от цял свят, Людмила Живкова и асамблея „Знаме на мира“. За по-младите – Камбаните са някакво далечно от популярните в столицата места.

Наистина – Камбаните са след околовръстното шосе, но това не пречи за една уикенд разходка до прекрасния и поддържан парк.

Паркът Камбаните е създаден през 1979 година, обявена от ООН за световна година на детето. В периода 16-25 август през същата година, тук се провежда фестивал на детските изкуства, който цели да обедини деца от цял свят – това е така наречената асамблея „Знаме на мира“ под егидата на ЮНЕСКО и под мотото „Единство, творчество, красота“.

Първоначалнит замисъл е събитието от август 1979г. да е еднократно, но то се оказва толкова успешно, че ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и страните участвали в асамблеята заявяват готовност да подкрепят още подобни събития. Така асамблеята „Знаме на мира“ се превръща в традиция и се оформя като нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира.

До 1989 г. в София се провеждат четири асамблеи с деца от цял свят. В тя са участвали общо 3900 еца от 138 държави и 14000 деца от България. Събитието от 1989 г. е и най-успешното- участват деца от цели 135 държави.

На четирите асамблеи децата творят заедно и опознават културата на останалите държави-участнички. Всяка детска делегация носи със себе си по една камбана и по един растителен вид от родината си.

През 1979 година се състои и Международен детски парламент, който изпраща мирно послание към света, а кулминацита на събитието е откриването на този нов паметник в покрайнините на София, в близост до строящия се тогава жилищен комплекс Младост.

Монументът „Камбаните“, издигнаат за 30 дни, се състои от четири 37-метрови вертикални пилона, както и от два хоризонтални полукръга, където са разположени 108 камбани. На върха на високото тяло има сфера, символизираща планетата Земя, със седем камбани, колкото са и континентите, подредени спираловидно. Те са с общо тегло от 12 тона, като най-голямата тежи 3650 кг.

В долната част на четирите пилона има други 18 камбани, подбрани и настроени от проф. Добри Палиев, които заедно с основните 7 могат да изпълняват конертни произведения.

Мотото, което обединява всички участници във форума, е: „Единство, творчество, красота” и е изписано на български и английски език на главния монумент в парка. Проектът е дело на скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Гечев и инж. Антон Малеев. Строителството е осъществено за 30 денонощия от строителната бригада на Никола Павлов.

През 1999г. дъщерята на Людмила Живкова – Евгения, създава фондация “Знаме на мира” с цел да се възроди първоначалната идея на Асамблеята.

Според фондацията чрез пасивността си през годините, България губи набраната инерция, популярност и значение, натрупани до този момент в редица страни, където страната ни е била популярна единствено заради Международната асамблея. Направени са няколко опита за организиране на нова, но без подкрепата на държавните институции, ефектът не е толкова силен.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА КАМБАНИТE

  • Тук можете да видите копие на камбана от IV век пр.н.е.;
  • Най-старата оригинална камбана е от XI век;
  • Една от камбаните от Латинска Америка е участвала в автентично въстание;
  • През 2017 година камбаните на монумента наброяват 133;
  • Това е най-големият перкусионен инструмент в Европа;
  • Българската камбана тежи точно 1300 кг. в чест на 1300-годишнината от основаването на държавата ни;
  • С откриването на Камбаните през 1979 г. в Пловдив се открива първата детска железница в България носеща името на асамблея „Знаме на мира“;
  • За малко булдозери да разрушат монумента през 1996 г.;
  • През 2002 г. се поставя първата нова камбана от 1989г. насам – подарък от папа Йоан Павел II по време на визитата му в България;
  • Паркът в началото е бил 380 декара, в момента е едва 105 декара;

монумент камбаните