Витоша Зимен Фест 2023 – тази събота на хижа Алеко

витоша-ски

Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Столична община ви канят на ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ 2023. Елате на 28 януари, събота на хижа Алеко за да станете част от Световния ден на снега под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“.

Спускане с шейни, паралелен слалом, ски-алпинизъм, спринтово ски-бягане, детски игри и много, много забавни надпревари.
И още: уникалното за България велосипедно спускане на сняг за време. Сноубайк – най-новата дисциплина в колоезденето, направи своя официален световен дебют точно преди година край х. Алеко и сега отново ще зарадва феновете на екстремните изживявания с велосипедите в планината. Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, а тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз.

Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за осма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която ще работи за трета поредна година.

Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и конкурси с награди.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“. Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и конкурси с награди.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”.

Програма:

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм държавно първенство

11.00 – 12.30 ч. Надпревари, конкурси и забавни игри за децата с аниматори

11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом

11.30 – 12.00 ч. Състезания с шейни (записване в зоната от 11.15 до 11.30 ч.)

12.00 – 12.45 ч. Winter Bike Duel 2023 – спускане с колела по сняг на Меча поляна

12.00 – 12.30 ч. Ски-бягане – спринт

12.30 – 12.45 ч. Демонстрации на най-новия спорт „телемарк“

12.45 – 13.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации с лавинна екипировка

13.15 – 13.30 ч. Награждаване на призьори и закриване

Заб.: Възможни са промени в зависимост от снежните и метеорологични условия..

За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 23 януари 2021 г. Можете да използвате и кабинковия лифт Симеоново – х. Алеко.