Тази вечер София ще заблести в светлините на фестивала LUNAR

lunar-festival-of-lights

Тринадесет светлинни инсталации ще превърнат София в галерия под открито небе в пролетните вечери между 6 и 9 май. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините им ще бъдат включени между 20.30 и 00.00 ч. във всяка от четирите вечери.

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще представи изкуството на талантливи визуални артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция, съобщават организаторите.

Програмата включва различни видове събития, които ще разкрият пред българската публика многообразието и въздействащата сила на изкуството чрез светлина.

Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите на фестивала по протежение на трикилометровия маршрут на фестивала.

Светлините на LUNAR ще бъдат включени, след като слънцето залезе, за да дадат нов облик на едни от най-красивите сгради и забележителности на София, а централни градски площади и паркове ще станат дом на високотехнологични светлинни инсталации, обещават организаторите.

Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, ще провокират въображението и ще изненадат публиката чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света – Festival of Lights International Productions GmbH.

Програма

Представи си

Автор: MP-STUDIO видео мапинг шоу/Национална галерия „Квадрат 500“, пл. „Св. Александър Невски“

Вълнуващ разказ за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения. В Европейската година на младежта утвърждаването на реалност, в която на почит са човешкото достойнство, демокрацията и върховенството на закона и която се гради на равни права между хората и свобода на словото, е въпрос на избор. Избор, който правим всеки ден. Отбелязването на Деня на Европа през 2022 г. повече от всякога цели да утвърди мира на Стария континент като неотменна ценност.

Дивата природа зависи от нашите навици

Автор: MP-STUDIO видео мапинг шоу/Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, бул. „Васил Левски“ №88

Красотата на природата и уникалността на растителните и животинските видове запленява, но и носи важно послание – многообразието на планетата не е вечно. От дълбоките води на океана, през саваната, до далечните тропически гори – погледът на зрителите преминава през едни от най-красивите животински видове, които може да не съществуват, дори преди да изтече срокът на валидност на една банкова карта. Животинските видове са поставени на карта. Само заедно хората могат да помогнат за спасяването им.

divARTsity

Автор: Nick Azidis (Австралия), MP-STUDIO (България), Knownsense Studios (Индия), Thierry Noir (Франция) статична проекция/Hyatt Regency Sofia, пл. „Васил Левски“

Многообразието на култури, история, традиции, обичаи и гледни точки прави света вълнуващ и неповторим. Това многообразие се среща и преплита чрез хората и миговете, които споделят заедно. Сградата се превръща в портал към различни култури, в който артисти от четири държави обединяват своето изкуство, за да отдадат почит на някои от най-специалните елементи и символи, вдъхновяващи живота им. Тяхното послание за силата на това да бъдеш различен е празненство на човешкото любопитство и откривателски дух.

Да дариш светлина

Автор: Jah One статична проекция/ул. „Московска“ №17

Всички ние сме създадени от звезден прах. Милиони години по-късно продължаваме да светим в стремежа си да сме полезни на ближния. А светлината е изградена от фотоните на добротата и грижата. Къде живее светлината, как може да бъде споделена и защо само заедно придобиваме смисъл ни разкрива българският графити артист Jah One чрез поредица от творби. Визуалният разказ насочва погледа на публиката към надеждата за нов живот, благодарение на повишаването на информираността за донорството и трансплантациите в България.

CyberFlo

Автор: MP-STUDIO светлинна инсталация/Царска градина, откъм ул. „Московска“

Приказна градина посреща публиката и я отвежда в свят на преобразяващи се цветя, които провокират въображението й. Със своя постоянно променящ се футуристичен облик седемте основни елемента на творбата придават нова, фантастична атмосфера на средата, в която се намират. Холограмната светлинна инсталация вдъхва надежда и е носител на посланието за позитивна промяна. Тя насочва вниманието на посетителите към красотата на природата и вплита послания за нейното бъдеще.

SubAtom

Автор: MP-STUDIO светлинна инсталация/Царска градина, откъм ул. „Московска“

Атомът, състоящ се от хиляди частици, отправя своето послание към Вселената. С нулева гравитация, той разпръсква своята енергия, за да създаде динамичен вихър от образи. Частиците се движат, преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове. Природното и технологичното се разгръщат, за да покажат своята симбиоза и да разпръснат своите блестящи елементи към бъдещето.

Сияем заедно

Автори: Elektrick.me, MP-STUDIO, Петко Танчев, Poliforma, Розалина Буркова, Studio Phormatik статична проекция/Народен театър „Иван Вазов“, ул. „Дякон Игнатий“ №5

Светлинни творби на шест български артисти и студиа споделят многообразието на светлинното изкуство. Събрани за първи път на едно място, те имат силата да покажат своите творби, които променят нощта.

Лунна нощ

Автор: MP-STUDIO светлинна инсталация/Градска градина, фонтан пред Народен театър „Иван Вазов“

Появата на луната озарява нощите със своята красота. Нейната светлина на фона на свечеряващото се небе е сигнал за всички артисти, създаващи светлинно изкуство, че е време то също да се появи по нощните улици и забележителности. Плаващата светлинна инсталация символизира концепцията на фестивала на светлините LUNAR да обединява артисти, прави съвременното светлинно изкуство достъпно и вдъхновява публиката да се наслади на нощта по нов начин – като се остави да бъде изненадана от това фантастично изкуство.

Магическа гора

Автор: Joker Media Rental светлинна инсталация/Градска градина, откъм ул. „Дякон Игнатий“

Природните форми се променят под цветните лъчи, а сенките придобиват нова дълбочина. Сетивата се събуждат, силуетите провокират търсене, а въображението е оставено да се развихри в магическия порив на нощта.

Ателие: „Рисуване със светлина“

Светлинна интеракция с публиката/Градска градина, до фонтан пред Народен театър „Иван Вазов“

Ателието ще се проведе на 6 и 7 май между 20:30 и 23:00 ч. С атрактивната фотографска техника light-painting водещите на ателието изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците. Наслагването на светлинни образи и контури въвлича публиката в игра със сетивата и създаване на индивидуални светлинни рисунки. Всеки желаещ може да види своите идеи на мига, пресъздадени в разноцветно изображение. Зрелищните дигитални фотографии са израз на съвместното творчество на екипа на Център АЛОС и публиката.

Infinitum

Автор: Philip Jakobsson, FlipZurd светлинна инсталация/пл. „България“, откъм кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“

Творбата е представена от фестивала Ritual Gatherings. Всяка спирала символизира времева линия – тя никога не свършва и продължава да се повтаря. Въпреки това всяка гънка е различна, дава нова перспектива. Сферата представлява вечност, но също и цялостност. Зрелищният спирален дизайн кара огромните дървени скулптури да „оживеят“ през нощта. Те ще преобразят и изживяването на посетителите на ежегодния културен фестивал Ritual Gatherings, от 30 юни до 3 юли, плаж „Камчия“, където артистът проектира основната сцена изцяло от естествени материали.

Glowing Heart

Автор: MP-STUDIO светлинна инсталация/пл. „България“, откъм бул. „Патриарх Евтимий“

Символ на любовта, светлинната инсталация провокира порива към споделени мигове и емоции. Променяйки цвета на своето сияние, творбата предизвиква палитра от емоции и призовава зрителите самите те да се превърнат в част от нея, като изразят себе си и развихрят въображението си. Творбата се фокусира върху това колко важна е близостта между хората, а с това провокира публиката да сподели своето послание с любимите си хора.

eXperience

Автор: български артисти, победители в конкурс/MP-STUDIO (обединяваща творба) статична проекция/Национален дворец на културата, пл. „България“

Човешката способност да мечтае, създава и вдъхновява ще бъде отпразнувана върху най-мащабната фасада, част от фестивала. Свои творби за Националния дворец на културата имат възможност да създадат български артисти в рамките на конкурса eXperience by eMAG. Dream, create and inspire. Емблематичната сграда ще бъде озарена от произведенията на трима победители, претворили темите eMotions, eXplore и eFuture. Обединяващата творба вплита основните послания от трите теми, за да създаде незабравимо изживяване за зрителите.