Превозвачите излизат на протест, вижте къде се очкават блокади в София

protest-prevozvachi-kamioni

Превозвачи излизат на национален протест. Очаква се блокиране на ключови булеварди в София  от тежкотоварни автомобили.

08:00 часа Събиране на превозните средства на входа на София при АМ Тракия

09:00 часа Тръгване на камионите

09:30 часа Тръгване на автобусите

10:30 часа Шествие на камиони по маршрут АМ Тракия – Казичене – Ботевградско шосе и обратно 

1:30 часа Представяне на конкретните искания – ларгото пред Министерски съвет

„Движението няма да бъде прекъснато, но ще бъде затруднено, затова се извиняваме предварително и напомняме, че изразяването на нашето недоволство не е политическо, а икономическо и социално. От цената на транспорта зависи стойността на всяка стока и услуга, която всеки българин заплаща“, посочват превозвачите. В стачните действия ще вземат участие служители и работници на Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.

Малко след 08:00 ч. на „Цариградско шосе” в София вече се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се малко по-късно да тръгнат към Министерския съвет. Ще блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”.

Тези автобуси и камиони, които няма да могат да влязат на протеста, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско”, посочва NOVA.

Протестите на превозвачите започват още от днес 10 май и няма да спрат до 18, когато ще спрат всички автобусни превози.“ Това заяви в ефира на БНР Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя беше категорична, че правителството е дало заявка, че не иска да преговаря с недоволните превозвачи.

Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания -намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата, каза още Милтенова.