София посреща мощите на св. Евтимий – патриарх Търновски

moshti-patriarh-evtimiy-turnovski

На 20 октомври в митрополитския храм „Св. великомъченица Марина“ в двора на Софийската света митрополия Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит ще посрещне мощите на св. Евтимий – патриарх Търновски. Това съобщиха от Софийската митрополия. 

Светите мощи на последния български патриарх преди падането на България под османско робство (14-и век) ще бъдат изложени за поклонение в храма от 10:30 до 14:00 ч., в същия ден.

По решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий – патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света Литургия е от 9:30 ч.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 г. в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, твърде млад Евтимий се отличил със знания и чист духовен живот. В 1350 г. станал монах в Килифарския манастир под ръководството на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът „Св. Троица“, който станал огнище на просвета и духовен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 г. бил избран за патриарх и се проявил като добър пастир. При завземането на Търново от османските турци той смело се застъпил за народа. Бил изпратен на заточение в Южна България, където се упокоил около 1402 г.

Светите мощи на св. Евтимий – патриарх Търновски, се съхраняват в Бачковския манастир и сега ще бъдат донесени в София за поклонение, след което отново ще бъдат пренесени в Бачковската света обител. По предания мощите са били съхранявани там през цялото време на турското робство, но сега ще бъдат официално изложени за поклонение. В края на 1905 г. е имало откритие, което е предизвикало оживление в църковния живот, като при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител са били открити гробът и мощите на патриарх Евтимий. Имало е и съмнения обаче за автентичността на мощите, включително и на учени изследователи, които са оспорили това откритие.