Доживотни присъди за съпруга и свекъра на убитата Евгения Владимирова 

orlin-vladimirov

Софийският градски съд осъди на доживотен затвор Орлин Владимиров и неговия баща Пламен и присъди 2,3 милиона кръвнина на близките на убитата Евгения Владимирова. Евгения бе удушена в апартамента им в столичния кв. „Лагера“ на 13 октомври 2021 г., а тялото ѝ бе открито в куфар месец по-късно в хвостохранилище край Перник.

Съдебният състав, с председател съдия Вера Чочкова, призна двамата подсъдими за виновни, че в съучастие, умишлено и по особено мъчителен начин са умъртвили жертвата. Те са проявили бездушие и безразличие и към травмата на своя син и внук, който след престъплението остава сирак.

Присъдата е постановена не поради липса на смелост и страх от общественото мнение, както заяви защитата на подсъдимите, а защото съдебният състав е убеден във виновността им и в справедливостта на наказанието, мотивира се съдия Чочкова.

Съдът определи като особен цинизъм поведението им след престъплението, когато в продължение на месец, те се опитваха да заблуждават близките, разследващите и журналистите.

Въпреки че първоначалните обяснения и следствените експерименти са опорочени, съдът прие обвинението за доказано, като се позова на разпитите на поемните лица и заключенията на експертизите.

Независимо, че Пламен не е физическият извършител на убийството, той носи огромна вина, че като родител не е могъл да предотврати и е помогнал на този отвратителен акт, каза още съдия Чочкова.

Присъдата е подписана с особено мнение от единия съдебен заседател, който е настоявал тя да бъде доживотен затвор без право на замяна, но мнозинството от съдебния състав е на мнение, че все пак трябва да се даде на подсъдимите възможност за преоценка.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок.