„София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“ – изложба на макети

maket-tramvai

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“.

Става въпрос за документална експозиция, съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици. Откриването е на 10 септември 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в сградата на Музея (пл. „Бански“ 1).

изложба „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“ е обособена в две части. Първата – проучване и документална експозиция, спадат към едноименната книга с автор Станислав Колев. Тя се фокусира върху историята на трамваите, метрото и електрификацията на столицата в периода 1898 – 2019 г. Книгата, която ще бъде официално представена по време на откриването, както и самата документална изложба, се реализират по проект на ЕСПРИ ЕООД, финансиран от Програма „Култура“ на Столична община. Проектът е посветен на 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България. Предметната част от изложбата се състои от модели на трамваи, движили се по софийските улици от началото на ХХ в. до настоящия момент. Те са ръчно изработени от Дариан Георгиев – „Модели градски транспорт“.

Сред експонатите фигурират макети на: – Ретро трамвай Siemens-Halske (произведен в Германия през 1925 г. специално за София, през 2007 г. е реставриран един брой и се използва за атракционни пътувания); – Трамвай Т6М-800 СОФИЯ (мотриса от 1965 г., на основата на която са създадени всички съвременни български трамваи); – Трамвай CKD-Tatra T6A2 (произведен в Чехия 1991 г. специално за България, найхарактерните трамваи за София в момента); – Трамвай Schindler (произведен през 1989 г. за град Базел, Швейцария. През 1999- 2000 г. минава модернизация. През 2017 г. България получава тези трамваи като дарение от Швейцария); – Трамвай PESA Swing 122 NSf (полски мотриси от 2014 г., направени специално за София, за линиите с тясно междурелсие, най-модерните трамваи в София); Изложбата продължава до 13 октомври 2019 г. Разположена е в зала „Инфоцентър“ на Регионалния исторически музей – София.