Четвъртото издание на градския фестивал „КвАРТал“ започва този петък

квартал

Този петък (13 септември) започва четвъртото издание на градския фестивал „КвАРТал“ , съобщиха организаторите. Събитието е традиционно в трите дни преди Деня на София – 17 септември, като алтернативно празненство за столицата през уикенда – 13, 14 и 15 септември.

Темата през тази година е „Хората от квартала“. Локацията е в зоната между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“.

„Очакват ни улици, освободени от коли и пълни с музика, концерти, работилници, танци, течащи шоколади и пиано концерт, директно на улицата, римляни, турове: исторически, чувствителни и еврейски и какво ли още не, за да се изгубим отново из улиците на стара София и усетим духа на арт квартала в столицата“, казват от арт фондация „Дома“.

Целта е хората да се загубят из малките улички на стара София и да усетят духа да малките локации в района, да преоткрият квартала, коментират от „Дома“. Всеки един посетител или съсед с програмата, поставена по локациите, ще може да си направи по един тур, да чуе музиката, да се влее в работилниците и да пробва нещо ново. Акцент тази година са и двете освободени от движение улици – „Веслец (в частта между ул. „Екзарх Йосиф“ и „Цар Симеон“) и „Цар Симеон“ (в частта между „Сердика“ и „Мария Луиза“), които ще се превърнат във временни пешеходни зони в събота на 14 септември в часовете между 16:00 – 22:00 ч.

Откриващото парти на фестивала е 13 септември на ъгъла на French 75 с DJ Valеntine, след 21:00 ч. Малко преди това се откриват изложбите в галерия „Гешов“ (ул. „Сердика“ 4) с рисунките на Деян Янев и в галерия Port.A (ул. „Триадица“ 5А) – инсталация на живеещия в Ню Йорк български художник Калоян Иванов.