София дава старт на проекта „ Стената на надеждата “

стената-на-надеждата
Събитието е част от „Културна Програма за Българското Председателство на съвета на европейския съюз 2018“

Проектът „ Стената на надеждата “ ще се проведе в „Античен комплекс Сердика“, откъм северната страна на църквата „СВ. Петка Самарджийска“ от 3 до 21 май.

Идеята на проекта е да изрази връзката  между миналото и бъдещето на Европа чрез символизма на керамичната тухла – този древен и съвременен, вечен строителен материал.  В близост до руините на древна Сердика, до един от най-древните европейски градове, ще бъде изградена грънчарска работилница в римски стил, където майстори – грънчари ще приготвят глинени тухлички. Гражданите и гостите на столицата ще бъдат приканвани да напишат върху прясната глина своите най-съкровени мечти, пожелания и надежди за бъдещето на нашия общ европейски дом. Тухличките ще бъдат поставяни върху пано, с картата на Европа, оформена като колаж от военни сцени, битки, разрушения и смърт. Замисълът на авторите е да се заличи една стара Европа, от векове раздирана от войни и човешки страдания.

Работилницата ще работи всеки ден от 11 до 17 часа.

На 12 май, събота, от 16 часа организаторите са подготвили съпътстващо събитие – възстановка на ритуал по учредяване на селище според римската традиция, трасировка на града с грома, както и слово за Сердика. Ще участват актьори от Сдружения за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ и „Dux Anticae” с характерни за епохата костюми и декори.

Приканваме ви да изпишете върху прясната глина своите най-съкровени надежди, очаквания и послания за бъдещето на нашия общ европейски дом. От 3 до 21 май 2018 година!