С нови мерки столичното летище намалява шума от самолети в София

летище-софия-рвд

Oт 26 април са въведени допълнителни мерки за ограничаване на шума от самолетите в кварталите в близост до столичното летище, съобщават от „Ръководство на въздушното движение“ ( РВД ). Облекчението трябва да се усети в кварталите „Христо Ботев“, „Сухата река“, „Васил Левски“, както и в село Долни Богров.

 

Целта е да се намали въздействието на авиацията върху околната среда в условията на нарастващия трафик на летището. Основният приоритет е безопасно провеждане на полетите в интерес както на пътниците, така и на жителите на град София и околните населени места, подчертават от РВД .

 

Въвежда се процедура за намаляване на авиационния шум при отлитане в източно направление, която предвижда след излитане самолетите, които се отправят към западно-европейските летища, да набират абсолютна височина от 1370 метра, след което да изпълняват завой на ляво. Мярката ще позволи да не се прелита над с. Долни Богров, а ако някои от тях минават, ще бъдат на височина от 1000 метра над сградите, вместо на 400 метра, както беше досега.

 

Ще бъде намален и авиационният шум при спиране на самолетите, след кацане на пистата на Летище София. Отчетена е увеличената дължина на пистата и вече се предвижда след кацане самолетите да не спират чрез използване на максималната обратна тяга на двигателите. Това ще позволи намаляване на шума над кварталите, разположени непосредствено до летището. В случаите на задължително излитане в посока към града за времето от 23 до 6 ч., то ще се изпълнява от началото на пистата.

От РВД предвиждат използване на цялата увеличена дължина на пистата на летище София и ще позволява прелитането над града да се извършва на по-голяма височина.