ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 09-15 ДЕКЕМВРИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК
09-15 ДЕКЕМВРИ

  • До 10 декември посетителите в НДК могат да разгледат изложбата с карикатури
  • „Брекзит форевър”, разположена в Артгалерия НДК, организирана от Съюз на
  • българските художници (СБХ), секция „Карикатура”. Експозицията от над 40
  • произведения е вдъхновена от един от важните европейски въпроси – Брекзит.
  • Входът за посетители е свободен всеки ден между 11:00 и 18:00 ч.

/09 декември – понеделник/

През декември Лили Иванова ще зарадва своите почитатели с концерти в зала 1 на НДК на 9 и 10 декември с начален час 20:00 ч.

На 9 декември, понеделник, от 16:00 часа в Литературния клуб „Перото” ще се проведе среща с Остап Сливински, Анна Багряна и Христя Венгринюк. За това чете ли се поезия в Украйна, какви са основните теми в произведенията на съвременните украински писатели, на какъв език пишат те и как се промениха след 2014 година ще чуем от самите автори. Остап Сливински и Анна Багряна освен писатели са и преводачи, които ще споделят как се
превежда и издава българска литература в Украйна.

В Литературен клуб „Перото” на 9 декември от 18:30 ч. ще бъде
представена книгата „Преобърнати животи”. В своя роман Рандал Бейкър разказва разтърсваща, съкровена, лична история, допълнена от изящните черно-бели илюстрации на Мира Рахнева.

В същия ден и в същия час в Клуб 1 ще бъде представена книгата
„Забранената книга за фокуси. Тайните на 51 фокуса”. Потопете се в света на магията от 18:30 ч.

От 9-ти до 15-ти декември ще се проведе седмото издание на „Софийски международен литературен фестивал“. До този момент участници в него са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави. Фестивалът е своеобразен форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките
езици, на културите на различните държави. Традиционно, Литературният фестивал се провежда на сцената на Мраморно фоайе в НДК.

Подарете си едно вълнуващо изживяване с френския филм „Славни времена” в кино „Люмиер Лидл” на 9 и 12 декември от 19:00 ч. Тази сложно замислена комедия на Никола Бедо умно се надсмива над актуалните ни технологични обсесии и отдава почит на първичното ни желание да изживеем отново най-славните си години. Филмът смесва исторически епохи, докато проследява емоционалното пробуждане на харизматичен възрастен мъж.

/10 декември – вторник/

Зали 7 на НДК ще бъде домакин на Годишните награди Global Tech Summit Technology Awards. Събитието ще се проведе на 10 декември от 18:30 ч., а по време на него ще бъдат отличени не само водещите технологични компании, но и професионалистите, които стоят в основата на успешните бизнеси в ИТ индустрията.

Конференция научноизследователски инфраструктури, организирана от Министерство на науката, ще се проведе на 10 декември от 09:30 ч. в зала 6 на НДК.

Издателство „ТАТ Криейтив“ ви кани на предколедно книжно тържество, което ще се запознаете с най-новата книга от мултимедийната поредица: „Туй-Онуй“. Книгата се казва: „Защо медът е толкова сладък?“ и е приказка с образователни игри подходяща за деца от предучилищна възраст до четвърти
клас. Събитието ще се проведе в Литературен клуб „Перото” на 10
декември от 15:00 ч.

На 10 декември от 17:30 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се състои премиера на книгата на Никола Филипов – „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски“, на която освен авторът, ще присъства и самият герой на книгата.

Тримата музиканти Петър Миланов, Христина Белева и Александър Деянов – Skiller ще се качат на сцената на Литературен клуб „Перото” на 10 декември от 19:00 ч. с интересни истории.

Забавен и очарователен, „Един дъждовен ден в Ню Йорк” е най-романтичният филм на Уди Алън от години насам, заснет виртуозно от трикратния носител на „Оскар”, асът на камерата Виторио Стораро. Почитателите на седмото изкуство могат да гледат прожекцията на филма в кино „Люмиер Лидл” на 10 декември от 19:00 ч.

/11 декември – сряда/

Нешка Робева и нейните момичета /и тук-таме момчета/, представят най-новото си „ШОУ БЕЗ ИМЕ“, но с КАУЗА! На сцените в 10 града, младите български таланти в спорта и изкуството, ще си дадат среща с едно мото: „Можем и сами, но без вас /нашата публика/, не можем… Десет пъти на българската сцена ще кръстосат саби в благородна напревара шампионите в спорта, музиката, песните и танците… под строгите погледи на „ компетентното“ жури.
Спектакълът в зала 1 на НДК ще бъде на 11 декември от 20:00 ч.

Документалният спектакъл АПАРТ Ви очаква на сцена Backstage в Театър Азарян на 11 декември от 18:30 ч. Постановката е по текстове и интервюта на едни от най-значимите български режисьори и актьори: Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев – Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, , Христо Домусчиев и др.

Книгата „Тишината след мен” ще бъде представена в Литературен клуб „Перото” на 11 декември от 17:00 ч.

Националната награда за поезия „Иван Николов” ще бъде връчена в
Литературен клуб „Перото” на 11 декември от 18:00 ч.

Филмът „Болка и величие“ на знаменития испански режисьор Педро Алмодовар, който плени жури и публика на кинофестивала в Кан, ще бъде прожектиран в кино „Люмиер Лидл” на 11 декември от 19:00 ч.

/12 декември – четвъртък/

Зала 1 на НДК ще бъде завладяна от невероятния ансамбъл „Чинари” и „Магията на танца”. С грандиозен концерт от 20:00 ч. ще бъдат представени основните картини – четирите стихии: вятър, вода, огън и земя. Спектакълът е една модерно претворена приказка, вплитаща в себе си вечните теми за Доброто и Злото, Любовта и Омразата, Мрака и Светлината.

Поетичната книга на Хайри Хамдан „Водните лилии на паметта” ще бъде представена в Литературен клуб „Перото” на 12 декември от 13:00 ч.

/13 декември – петък/

Обикновено свързваме месец декември със сняг, студ и виелици, но „фаталния“ петък 13-и декември ще ни докаже, че е напълно възможно декември да бъде месецът на танците, диското и горещите емоции. Концертът Disco Stars ще докосне българската публика до някои от най-великите звезди и изпълнили от света на диското – Шейла Боник от Boney M, Precious Wilson of Eruption и Сандра, които ще възпламенят зала 1 на НДК от 20:00 ч. в страхотна българска компания – Братя Аргирови.

Конференция на тема „Новото познание” ще се проведе в зала 8 на НДК на 13 декември /петък/. Началото на събитието е от 19:00 ч.

Книгата на Петко Хинов „Българско народознание и превод” ще бъде
представена в Литературен клуб „Перото” на 13 декември от 11:00 ч.

Романът на Златко Ангелов – „Хотелът на спомените” ще бъде представен в Литературен клуб „Перото” на 13 декември между 13:00 и 14:00 ч.

Романът „Хана“ на Алена Морнщайнова ще ни разкрие участта на три поколения чешки евреи от 30-те до 70-те години на 20 в. Книгата ще бъде представена в Литературен клуб „Перото” между 17:00 и 18:30 ч. в петък /13 декември/.

/14 декември – събота/

Легендарният цигулар Роби Лакатош, с хиляди фенове по света, в чиито бързи пръсти се кълнат и джазмени, и класически музиканти, идва на 14 декември

от 20:00 ч. в зала 1 на НДК със своя ансамбъл. Взривен микс от класика, джаз, романси, филмова музика и чардаш очаква столичната публика.

Курс за бременни ще се проведе в събота и неделя /14 и 15 декември/ в
зала 6 на НДК. Началото е от 09:00 ч.

Слави Панайотов ще представи книгата си „Топ мистериите на света” в зала 9 на НДК. Събитието ще се проведе на 14 декември от 15:00 ч.

„Портретът на Дориан Грей“ по едноименния роман на Оскар Уайлд ще можете да видите на 14 декември от 18:30 часа в Театър Азарян. Сценичната версия и режисура са на Стайко Мурджев. Участват: Дориан Грей – Севар Иванов, Лорд Хенри Уотън – Калин Врачански, Базил Холуърд – Александър Хаджиангелов, Лейди Уотън – Гергана Цакова, Херцогиня Монмът – Пепа Манева, Сибил Вейн – Мариана Бонева, Джеймс Вейн – Кънчо Кънев, Мисис Вейн – Албена Чобанова, Мистър Айзъкс – Лъчезар Кацарски, Алън Кембъл –
Боян Петров, Продавачът на опиум – Мартин Лазаревски, Виктор – Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Йордан Върбанов.

Между 14 декември и 2 януари посетителите ще могат да разгледат фото- изложба, посветена на 33-години Новогодишен музикален фестивал.
Експозицията ще бъде разположена на вход А4 в НДК.

„Забранената книга за фокуси. Тайните на 51 фокуса” на Ненчо Илчев ще бъде представена в Литературен клуб „Перото” от 10:30 ч. на 14 декември.
Специално за малчуганите на събитието Ненчо е приготвил много изненади и различни фокуси.

Епична битка за най-забавните ще се проведе в Литературен клуб „Перото” на 14 декември. От 21:00 ч. българи срещу чужденци ще се изправят един срещу друг на стендъп комеди, за да докажат кой е по-забавен.

Известният литературно-сценичен формат Актьори срещу поети ще гостува на седмото издание на Софийски международен литературен фестивал. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети като Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят срещу тях ще бъдат: Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Събитието ще бъде в ДНК – пространство за
съвременен танц и пърформанс с начален час 20:00 ч.

Танцовият спектакъл „Коледна приказка” ще зарадва малки и големи в кино „Люмиер Лидл” на 14 декември от 10:00 ч.

Един от най-популярните български фолклорни хорове – Женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева ще отбележи 25 години от своето създаване с един специален концерт на 14 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“, който е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал.
Специален гост на събитието ще бъде Мария Илиева, която ще вземе участие във фолклорната част на концерта и ще изпълни песни на композитора Филип Кутев.

/15 декември – неделя/

33-тото издание на Новогодишен музикалният фестивал ще бъде открито на 15 декември от 20:00 часа с концерт на Cameristi della Scala – един от двата камерни оркестъра на прочутия театър Ла Скала Милано – формация, популярна с многобройните си турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия– музиката е любов“.

Филмовият проект „Щрих и стих”, част от Софийски международен литературен фестивал, ще бъде представен в Литературен клуб „Перото” на 15 декември от 17:00 ч.

Книгата „За фестивала в Кан с любов” ще бъде представена в Литературен клуб „Перото” на 15 декември от 18:30 ч.

„Театърът на прозата” ще срещне посетителите в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с писателите Георги Тенев и Петър Денчев на 15 декември. Входът за посетители е свободен, а началото на събитието е от 19:00 ч.

Балетна школа „Финес” ще изнесе концерт е кино „Люмиер Лидл” в неделя /15 декември/ от 12:00 ч.

Малко по-късно в същия ден /15 декември/ от 16:00 ч. в кино „Люмиер
Лидл” посетителите ще могат да се насладят на танцов спектакъл.