Предстоящи събития в София

prazna-sofia

КАКВО ДА ПРАВИМ В СОФИЯ ТАЗИ СЪБОТА

Избрахме за вас предстоящи събития в София за събота 20 април

СЪБОТА 19 АПРИЛ, 2019

10:00 ЧАСА – НАЙ-ДОБЪР ЕВРОПЕЙСКИ ШОФЬОР НА КАМИОН – Висше транспортно училище Тодор Каблешков

Scania Driver Competition е най-голямото състезание за професионални шофьори в света. От 2003 година насам, когато се провежда първото издание, в него са се включили над 350 000 участници от близо 50 държави. Тази година битката продължава и вече сме на предпоследната права – Национален Финал. Сега е моментът да се присъединиш, подкрепиш и аплодираш най-добрите.
Започваме на 20 април точно в 10:00 часа. Очакваме ви!

10:00 часа – SOFIA VINYL FEST – Женски пазар

SOFIA VINYL FEST
Vol.2
Пазар за грамофонни плочи за колекционери и любители.
Презентиране на грамофонна и сервизна техника.

*Местоположение:
Женски пазар/Zhenski Pazar Market
Тераса пред Art Gallery Serdica
На ъгъла на ул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград – ет. 2

10:00 часа – Big Picnic – изложба и ботанически базар, боядисване на яйца – Университетска ботаническа градина

Празнична пролетна програма в Университетска ботаническа градина – София
(20-21/04/2019 – 10:00 ч.) Изложбата на мушката ще започне с демонстрационната беседа на тема “Мушкатата – видове, сортове, отглеждане и размножаване”, от която посетителите ще научат любопитна информация за род Pelargonium. На практика ще бъдат показани подходящите субстрати, саксии и това как се подрязват и вкореняват резници.

(20/04/2019 – 11:00 ч.) Програмата ще продължи с интересни Big Picnic кулинарни демонстрации свързани с ядливите “бурени”. Специалисти в кухнята ще разкрият бързи, лесни и вкусни рецепти, които всеки един посетител ще има възможност да опита. Ще бъдат представени постери с информация за традиционни и малко познати ядливи растителни видове, които бихме могли да отглеждаме в България.

(21/04/2019 г. 12:00 ч.) Разбира се, ще има за всеки по нещо. Може би най-интересното занимание за децата през съботния ден ще е боядисването на яйца* с помощта на естествени бои получени от растения (20/04/2019 г. 12:00 ч.). В неделя участниците ще се учат да засаждат ядливи растителни видове*, ще се запознаят с вертикално озеленяване, а всички участници в работилницата ще отнесът у дома саксийка с ароматна подправка.

Програмата ще завърши с участието на младите таланти от Читалище “Витоша”, които ще разведрят обстановката с народни песни и танци.(20/04/2019 г. 13:00 ч.)**

Ботаническата градината е отворена през съботно-неделните дни с работно време от 9:00 ч. до 18:00 ч.. Посетителите ще могат да се насладят или закупят мушката, подправки и други интересни за тях растения от ботаническия базар.

* За участието на всяко дете трябва предваритело записване на посочената електронна поща или телефонен номер до 12:00 ч. на 19/04/2019 г. Всяко дете трябва да носи едно-две добре сварени яйца при участие в работилницата на 20/04/2019 г.. Предвидените занимания са безплатни за посетители закупили входен билет от касата на Ботаническата градина.

10:00 часа – Великденски Базар на ръчното художествено творчество – Новата сграда на УАСГ

Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa домовете на българските семейства.
Заповядайте на 20 и 21.04.2019 г. от 10,00 до 19,00 ч. в централното фоайе на новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), където ще се проведе Великденски Базар на ръчното художествено творчество.
На базара ще намерите голямо разнообразие от ръчно изработени бижута, картини, плетиво, дрехи, аксесоари, чанти, изделия от дърво, кожа, метал, керамика и стъкло, играчки, декорации, украса, картички и др.
Фоайето на УАСГ е просторно, светло, топло, уютно, озвучено с лека музика.
Сградата се намира в идеалния център на много комуникативно място – бул. „Христо Смирненски“ № 1. До нея има удобен транспорт: с метрото до станция „Стадион Васил Левски“, с автобус № 72, 76, 94, 204, 604, 304, с трамвай № 10 и 18. В близост са пазара „Римската стена“ и площад „Журналист“.

11:00 часа – Фестивал на изкуствата за Цветница и Великден –
Гранд Хотел София

Фестивал на изкуствата за Цветница и Великден
20-21 април Vol. 2 – Гранд Хотел София, ул. Гурко 1, ет.2 – 11:00 – 18:30 часа

ВХОД СВОБОДЕН

Изобилие от ръчно-изработени произведения.
Бижута, аксесоари, великденска декорация, картини, шапки, чанти, дрехи, играчки, книги, натурална козметика, рисуване с къна, ботаник татуировки и др.

Ще има и Работилница по икебана на Цветница в неделя.

Нашият благотворителен щанд за това събитие ще бъде за I CAN TOO, в подкрепа на деца със специални нужди.

12:00 часа – Историческа възстановка на Дравската епопея – езерото край с. Негован

„Мащабна възстановка на Дравската епопея (отбранителната операция на Българската армия в края на Втората световна война), ще се проведе в района на село Негован, Район Нови Искър, Столична община на 20 април, събота. Тя е организирана от клуба за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“ със съдействието на Министерството на отбраната.

13:00 часа – Музейни турове в Квадрат 500 – Национална галерия Квадрат 500

Постоянната експозиция на Националната галерия представя най-значимите образци на българското изобразително изкуство, произведения на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка. В поредица от музейни турове, водени от екскурзоводите на Квадрат 500, ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали.
Преживейте колекцията на Националната галерия в 50-минутен тур.КЪДЕ: Национална галерия/Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ I.

КОГА: Събота от 13.00 часа. Среща в централното фоайе на галерията.

ГРУПА: до 20 посетители

Теми:
13 април: Галерията и нейните дарители – семейство Костадин и Клодия Делчеви II част.
20 април: Изложба на Крум Дамянов в атриума на Квадрат 500.

ДОСТЪП:
Възрастни – 12 лв.
Ученици, студенти и пенсионери – 7 лв.
Деца под 12 години – 2 лв

16:00 часа – Отворени врати в Астрономическата обсерватория на СУ –

Традиционният Ден на отворените врати на Физическия факултет на СУ тази година е на 20 април. Програмата в Астрономическата обсерватория на СУ започва точно в 16:00 ч., вратите на обсерваторията затварят в 22:00 ч.

– Наблюдения на Слънцето и Слънчеви протуберанси (при ясно небе)
– Вечерни наблюдения с няколко телескопа (при ясно небе)
– Астрономическа изложба в двора
– Виж отблизо метеорит (Българско метеоритно общество)
– Вкусен макет на Слънчевата система
– Направи си сам метеорологичен уреди вкъщи (16-18ч)

– Кратки популярни лекции, представени от преподаватели и студенти от катедра „Астрономия“ и катедра „Метеорология и геофизика“:

16:30 – Астрономията в България, доц. д-р Евгени Овчаров
16:50 – Кръговрат на веществото в Млечния път, гл. ас. д-р Орлин Станчев
17:10 – Метеорна фотография, Пенчо Маркишки
17:30 – 17:50 – почивка
17:50 – Наблюденията на Земята от Космоса правят живота ни по-лесен, доц. д-р Елисавета Пенева
18:10 – Разливът на мазут от Мопанг край Созопол, наблюдаван от Космоса, докторант Ирина Ганчева
18:30 – Живата Гея в четвърт час, доц. д-р Веселин Тончев
18:50 – 19:10 – почивка
19:10 – Да дишаш или да не дишаш, това е въпросът за жителите на големите градове, доц. д-р Ренета Димитрова
19:30 – Звездотресения, гл. ас. д-р Милен Цеков
19:50 – 20:10 – почивка
20:10 – Далечните светове на екзопланетите, Цветомира Бекриева – студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“
20:30 – Тайните на активните галактични ядра, гл. ас. д-р Владимир Божилов

Вход – свободен

17:15 часа – ЦСКА – Левски – Стадион „Васил Левски“

Двубой от плейофите на Първа лига. Обръщаме Ви внимание, че всички желаещи да наблюдават двубоя, трябва да носят своята лична карта със себе си. В противен случай няма да бъдат допускани на стадиона.‼️

19:00 часа – Senshi – Професионалните бойни гала вечери по кикбокс и муай тай SENSHI – Арена Армеец

Професионалните бойни гала вечери по кикбокс и муай тай SENSHI са нова верига спортни събития, които целят да популяризират и развият бойните спортове у нас като дадат трибуна за провеждане на висока класа състезания с някои от най-силните кикбоксьори в Европа. Първата професионална бойна гала вечер се състоя през февруари във Варна и препълни най-голямата зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. Състезанието беше открито със зрелищно пиротехническо шоу, аудио и визуални ефекти, а двубоите вдигнаха на крака публиката в залата.

Второто издание на професионалните бойни гала вечери SENSHI ще предложи на публиката зрелищни битки по кикбокс в стил К-1, като две от тях ще бъдат за Световна и Европейска титла на WAKO PRO. За пръв път ще има сблъсък за специалната титла SENSHI. Подготвя се и много силна муай тай среща, както и киокушин двубои, които ще се играят по правилата на KWU International Professional League.

Холандската легенда Петер Артс, който е считан за един от най-добрите кикбоксьори за всички времена, пристига в България заедно с четирима от своите най-добри бойци, за втората професионална бойна гала вечер SENSHI. Тя ще се проведе на 20 април в столичната зала „Арена Армеец“. Бойците, на които Артс е треньор, ще се изправят срещу някои от най-силните български състезатели в стил K-1

Второто издание на SENSHI обещава още по-големи изненади и много интересни битки.