Популярни спортни звезди ще поведат колоната на „София кара колело и тича за по-чист въздух“ 

veloshestvie-za-po-chist-vazduh

Велошествие, крос и спортен празник, в който спортни звезди повеждат колоната за по-чист въздух в София.

Множество популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на „София кара колело и тича за по-чист въздух“ на 23 април. Стартът на Велошествието е точно в 11 ч., а бегачите потеглят в 11.05 ч. по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, томбола с награди, концерти и забавления.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пунк ще бъде отворен в 9.30 ч. за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк. Аниматори ще се погрижат преди старта пред Народно събрание вашите велосипеди и по-специално колелата на най-малките да са красиви и празнично украсени.

Велошествието и кросовото бягане нямат състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече осма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Регистрация за Велошествието и кроса не е задължителна, но след 9.30 ч. при желание ще можете да вземете фланелка и стартов номер, с който да участвате в томболите в Южния парк с награди за над 2000 лв. Маршрут, последни новини и всичко за предстоящите в неделя активности можете да намерите в подробности във специалната Facebook страница на събитието

Олимпийски легенди и шампиони покрепят инициативата

Сред подкрепящите инициативата са част от спортните легенди на България, начело с двете индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио – боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова.

На старта ще бъдат някои от най-известните ни спортни звезди. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъдe новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, която едва на 16 години записа историческото 11-о място на Европейско първенство в Минск и престижното 17-о място на Световното в Япония при жените. На старт ще застане и едно от златните български момичета – световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 г. Ренета Камберова, деца от спортните школи и др. В Южния парк ще ни приветства олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева. Сред участниците обикновено е и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород. На старта ще бъдат и двете нови лица на „София – европейска столица на спорта“ – талантливата сноубордистка Андреа Коцинова и младата световна звезда в тениса на маса Йоан Величков.

Много интересна програма ви очаква и в Южния парк. Спортният празник там започва в 11.30 ч. с много музика, надпревари, забавни игри и томболи с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ ще се погрижат популярни певци, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Техните изпълнения ще бъдат прекъсвани на всеки 15 минути с периодично теглене на томбола със стартовите номера на участниците с наградите за над 2000 лв.

Специални щандове и палатки ще показват на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Аниматори от се грижат за доброто настроение с много забавни игри и надпревари сред малчуганите, ще организират конкурс за най-добра рисунка на тема велосипеди, най-красивите ще бъдат отличени със специални награди.

В близост до поляната партньорите от DRAG ще организират колоездачна надпревара за деца до 12 години. Над 120 деца традиционно стартират със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. А регистрацията за детското състезание може да направите тук:
https://bit.ly/Registration-23.

След това малчуганите се включват в конкурсите с велосипеди, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите.

Не пропускайте Велошествието и кроса с много смях, музика и веселие.

Заедно за по-чист въздух в София.

Целта на събитието е заедно да призовем хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност. Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас.

Тъй че, облечете екипите и яхвайте колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците. Седмица след Великден нека заедно покажем как нашата столица може да бъде още по-цветна, забавна и чиста.