Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов

ivan-vazov

На днешния ден по нов стил (стар стил 27 юни) е роден Иван Минчов Вазов– български писател, поет, драматург, публицист, почетен член на Българската академия на науките (1921 г.), почетен д-р на филологическите науки. Роден е в Сопот. Брат е на Георги Вазов и Владимир Вазов. Учи при Партений Белчев и Ботьо Петков, а след това в Пловдивската гимназия, ръководена от Й. Груев.

От 10:30 ч. в Галерия на открито пред Народния театър ще бъде представена Юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Изложбата се организира от Столична община и Националния литературен музей. В 28 документални пана са проследени основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстатиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 

Експозицията в Галерия на открито пред Народен театър „Иван Вазов“ ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата до 26 юли 2020 г.

От 11:00 ч. ще се проведе шествие от Народния театър, който носи името на  Патриарха на българската литература. Актьори от трупата, служители и интелектуалци ще стигнат до къщата на Вазов, а от там до неговия паметник.

От 15.00 ч. Централна библиотека на БАН открива изложбата „170 години от рождението на Иван Вазов“ в Централното фоайе на БАН-Администрация.

В експозицията са представени негови произведения, съхранявани във фонда на библиотеката в продължение на 150 години. Показани са голяма част от Вазовите творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, а впоследствие Българската академия на науките, както и първите издания на някои от тях.

От 20.00 часа, пред сградата на Националната библиотека ще се проведе видео мапинг шоу „Вазов – живот чрез творчество“, видео мапинг шоу и ще бъде представена изложбата „Зад кулисите на „Под игото“. Изложбата включва илюстрации от първото издание на „Под игото“ 1894 г. Пред сградата на библиотеката ще има изпълнение на дамския хор „Морфова-Прокопова“.