НСО въвежда мерки за сигурност пред Националната библиотека в София на 24 май

gvardeyski-duhov-orkestar
Снимка: Национална гвардейска част

На 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, утре Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в столицата в района около Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Това съобщават от НСО.

Програмата ще започне с шествие от 10.30 ч., с начало от Археологическия музей. Официалната церемония по случай 24 май ще започне в 11.00 ч. пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

С цел безопасен достъп на гражданите, пред Националната библиотека ще бъдат обособено два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу СУ „Св. Климент Охридски“) и на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия). Проверките ще бъдат извършвани с детектори за метал и скенери.

Ограничава се внасянето на всякакви огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

В периода 10.30 – 13.00 ч. се въвежда също забрана за използване на безпилотни летателни системи, или дронове, в зоната за сигурност.